Comunele sălăjene nu se înghesuie la banii europeni pentru internet gratuit în spaţiile publice

După un eșecul primei sesiuni din primăvară, determinat de o eroare tehnică, programul WiFi4EU, prin care Comisia Europeană finanţează introducerea internetului wireless în locuri publice, a fost reluat. În intervalul 7-9 noiembrie, localitățile din România, comune, orașe și municipii, puteau depune din nou cereri pentru a primi finanțare europeană pentru internet gratuit în spațiile publice. Sunt acordate bonuri valorice de 15.000 euro fiecare pentru primele 2.800 de Unități Administrativ-Teritoriale, urmând să fie distribuite minimum 15 bonuri pentru fiecare stat-membru în parte pe baza principiului „primul sosit, primul servit“. Bonul valoric poate fi utilizat pentru instalarea de puncte de acces gratuit la Wi-Fi în spaţii publice: parcuri, pieţe şi clădiri publice, biblioteci, muzee şi centre de sănătate.

Cei interesaţi se pot înregistra pe portalul www.wifi4eu.eu/, iar apoi să depună cererea de finanțare.
Până joi, 8 noiembrie, din judeţul Sălaj s-au înscris în „competiţie” doar 23 de localităţi, adică mai puţin de numătate dintre administraţiile locale. Este vorba despre cele municipiul Zalău, cele trei oraşe – Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei, şi de comunele Bănişor, Bocşa, Buciumi, Camăr, Crasna, Dobrin, Dragu, Halmăşd, Hida, Ileanda, Marca, Nuşfalău, Pericei, Poiana Blenchii, Sălăţig, Şamşud, Şărmăşag, Someş-Odorhei şi Treznea.

Localităţile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.
Iniţiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambiţioase a normelor UE din domeniul telecomunicaţiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor şi să stimuleze competitivitatea Europei.

Leave a Comment