Zeci de monumente considerate deosebit de importante pentru patrimoniul național au fost cuprinse într-un program de digitalizare, proiectul fiind elaborat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și finanțat de către Administrația Fondului Cultural Român. Managerul proiectului este doctorul în istorie Horațiu Cociș, arheolog în cadrul instituției muzeale sălăjene.
Proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” își propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea și protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice și de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă și diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Corina Bejinariu, a declarat că metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 3D și 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate). „Pe baza modelelor 3D ale monumentelor vom crea o hartă interactivă cu poziționarea monumentelor, care va apărea pe pagina proiectului. Proiectul mizează pe digitalizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Monumentele identificate vor fi documentate prin fotogrammetrie 2D (ortofotoplanuri), reconstrucție 3D și georeferențiere spațială într-un proiect de tip GIS, apoi evaluate din punct de vedere al stadiului de conservare și a posibilelor riscuri care le amenință. Imaginile, alături de informațiile documentate, vor fi catalogate într-o bază de date special creată, ce va cuprinde fișe de analiză și evidență, vor fi încărcate în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu), precum și pe site-ul proiectului. Potrivit coordonatorilor de proiect, monumentele istorice vizate în proiect pentru digitalizare sunt din mai multe județe ale țării, Sălaj, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Argeș, Ialomița, Mehedinți, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Cluj, Călărași și Olt. Proiectul este derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica și Asociația ARHAIC.
Proiect salvator pentru ce s-a pierdut din cauza indiferenței și a neputinței
Coordonatorul proiectului este doctorul în istorie Horațiu Cociș din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Sălaj. Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „este o documentare prin tehnologia 3 D a unor clădiri de patrimoniu care, din păcate, s-ar putea să nu mai aibă o șansă la restaurare și la repunerea în circuitul cultural-turistic. Sigur, discuția oscilează între a salva digital sau material din punct de vedere al aplicației. Personal, eu cred că este o salvare până la modul în care poți face o dublură digitală a clădirii în colaps sau în pragul colapsului. A fost realizată deja o bază de date care are peste 30 de documente scanate pe teritoriul țării. Unele sunt în Sălaj, dar sunt și din Dobrogea, din Tulcea sau Ialomița. Practic, acest proiect vine în completarea programului Pixels for Heritage, doar că este de o anvergură mai mare. Produsul finit al acestui proiect va fi un site, un site dedicat proiectului. Va fi o bază de date ca va permite atât vizualizarea informațiilor cât și a modelărilor noastre 3D de înaltă precizie”. Baza de date digitale va putea fi accesată de către toți cei care doresc să vadă monumente în format digital, prezentări însoțite de informații istorice oficiale, dar și de alte date considerate extrem de importante. Proiectul se va derula în perioada ianuarie – noiembrie 2022.