Zălăunii sunt aşteptaţi la ”Curtea Artiștilor 2019” – un proiect îndrăzneț care propune organizarea unui spectacol de teatru săptămânal pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie, într-un spațiu neconvențional – o curte în cartierul Traian. Spectacolele de teatru incluse în proiectul precizat şi sunt organizate de Asociația ”Pro Teatru”.
După cum a explicat, într-o conferinţă de presă, Darius Prodan – preşedintele asociaţiei ”Pro Teatru”, ”Curtea Artiștilor 2019” este cel mai mare proiect teatral de până acum realizat în Sălaj. ’’Curtea Artiştilor’’ a început anul trecut şi a fost primul proiect care presupunea amenajarea unei curţi şi realizarea a trei spectacole în luna august. Pentru ediţia din acest an lucrurile au căptătat anvergură, pentru că se va realiza cel puţin un spectacol de teatru pe săptămână. ”Am hotărât ca miercurea să fie ziua oficială a teatrului. (…) Zalăul are o agendă culturală care se întinde pe parcursul a trei luni: iulie, august şi septembrie. Spaţiul este unul inedit, o curte de casă pe strada Solomon Joszef nr. 11, ( cartierul Traian), unde au fost amenajate scene, tribune pentru public, refecltoare, decoraţiuni şi tot ceea ce este necesar pentru buna desfăşurare a spectacolelorde teatru”, a precizat talentatul actor Darius Prodan – preşedintele asociaţiei ”Pro Teatru”.
”Curtea artiştilor – teatru pentru toate vârstele”
Proiectul cuprinde şi ”Curtea artiştilor – teatru pentru toate vârstele”, finanţat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, care s-a născut din dorinţa de a face ceva pentru comunitate, de a le oferi o bucăţică de teatru tuturor zălăuanilor. Copiii vor beneficia de piese de teatru cu intrare gratuită, un spectacol lunar, în 23 iulie, 14 august şi 4 septembrie. ”O altă categorie de vârstă, pe care am încercat să o atingem în proiectul acesta: liceenii. Vorbim de o trupă de teatru împreună cu actorul zălăuan Adrian Tăut. Dorim să facem preselecţii să înfiinţăm o trupă de teatru, să-i pregătim pe parcursul celor trei luni şi în septembrie să avem o premiereă cu ei, un spectacol după piesa lui Victor Eftimiu – <<Un şir de mărgăritare>>. Ne dorim să lucrăm cu aproximativ 15 elevi”, a adăugat Darius Prodan. Potrivit acestuia, a treia categorie cuprinsă în proiect: persoanele cu vârsta cuprinsă între 21 şi 90 de ani. Vorbim de ateliere de dezvoltare prin actorie şi jocuri actoriceşti, pentru adulţi. În luna septembrie vor fi patru ateliere susţinute de profesoara Oana Marin de la Sibiu. Proiectul ”Curtea Artiştilor” va continua pe parcurul celor trei luni precizate şi cu alte spectacole, susţinute din vânzarea biletelor, care pot fi achiziţionate şi on-line. Astfel, în luna iulie zălăuanii vor putea lua parte la: spectacolul ”Născut în 90” ( 10 iulie – ora 20), ”Nimeni nu ştie ce e inima mea” (17 iulie, ora 19), ”Mă cheamă Leila” (24 iulie, ora 19) şi ”Monoloagele vaginului” (31 iulie -ora 19).
SERIOS? Pipota Mizilului se umflă la Zalău. Cu pompa!
Ruşine mare!
Păi, să ai tu, Co-medie locală, colea, sub nas, ditamai festivalul internaţional de poezie şi epigramă, iar noi să aflăm de la alţii că au venit scriitori din 12 ţări, toate străine?! Uite, de exemplu, la Zalău, în „Magazinul sălăjean”, Daniel Sauca ne prosteşte în faţă, de să te zgârii pe ochi, cum că: „Participanţii au fost din: Belgia, Brazilia, Spania, Italia, Franţa, Germania, Rep. Moldova, Siria, Macedonia, Albania, Canada, SUA, conform unui comunicat al organizatorilor”. Dom’le, aşa o fi! Organizatorii or fi trimis comunicatul ăsta numai la „Magazinul sălăjean”!
Dar, băi, Sauca,
nouă ne spui asta? Ţi-ai greşit adrisantul, tăticu’! Nu la Ploieşti s-a răsturnat carul ăla în care nefericiţii înghiţeau gogoşile matale! La festivalul de la Mizil, n-a participat nimeni din străinătate! Poate or fi trimis ceva poezele la concurs nişte românaşi care n-au ce face prin Brazilia sau se plictisesc prin Albania, deşi şi asta ar fi de mare mirare, dar la Mizil n-a călcat picior de străin. Nu am nici o dovadă, dar mă bazez pe bun simţ. Bun simţ gazetăresc. Dacă mă înşel, aştept dreptul la replică al participanţilor respectivi şi promit să plătesc eu biletele de avion de pe trei rute celebre: Damasc – Mizil, Tirana – Mizil şi New York – Mizil.
Nu, acuma, pe bune,
dacă venea la Mizil măcar câte un participant din jumate din ţările astea, ia, să le mai citez o dată: „Belgia, Brazilia, Spania, Italia, Franţa, Germania, Rep. Modova, Siria, Macedonia, Albania, Canada, SUA”, băi, Daniele!, asta chiar ar fi fost o senzaţie! Păi, nene!, se umfla pipota Mizilului de mândrie, de se auzea de la Ploieşti cum plesneşte de fericire. Iar pe-aici a fost o tăcere asurzitoare…
Ştiţi de ce
umflă Sauca pipota Mizilului cu pompa, de la Zalău? Fiindcă o poetă de prin partea locului a luat un premiu la Mizil. Da’ ce-i aia, Mizil? Îi trebuia, domn’e, un context select. Şi, atunci, bagă Sauca treaba aia cu spuma poeziei din Franţa, Italia, Spania… Canada, SUA, adică, un Mizil mondial, nu?