Volumul de proză „Spitalul de nebuni” al autoarei Doina-Ira Tăutan, sălăjeancă prin adopţie, a fost răsplătit cu „Distincţia anului 2016”, în cadrul celei de-a doua ediţii a Distincţiilor Revistei Itaca pentru Literatură – Diaspora.
Din juriu au făcut parte Dorina Şişu (Irlanda), Dorina Brânduşa Landen (Suedia), Gabriela Căluţiu Sonnenberg (Spania), Emanuel Stoica (Suedia), Viorel Ploeşteanu (Irlanda), Emanuel Pope (Anglia), Alexandru Cistelecan (România) şi Ştefan Doru Dăncuş (România).
Începând cu anul 2015, revista Itaca acordă distincția pentru Cartea anului la două secțiuni, poezie și proză (literatură), pentru scriitorii de limbă română stabiliți în afara granițelor României.
Cartea premiată a apărut anul trecut, la editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, colecția roman.
Doina Ira‑Tăutan, născută la data de 16 mai 1957 în Făcăeni-Ialomiţa, este licenţiată a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori a Academiei de Studii Economice Bucureşti şi a Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Are diploma de masterat în Relaţii Financiar – Bancare Internaţionale.
Pasionată de muzică, literatură, artă autentică în general, compune muzică şi scrie din dorinţa de exprimare a vibraţiilor proprii în contact cu aspectele vieţii cotidiene şi, în consecinţă, de expunere a percepţiei personale asupra stărilor şi atitudinilor celor cu care relaţionează.
A publicat tablete tematice, eseuri şi pagini de jurnal în revista Agora din Urziceni-Ialomiţa, din redacţia căreia a făcut parte până la stabilirea în Ardeal. Debutează în revista Caiete Silvane cu poeme de dragoste scrise în colaborare cu soţul său, scriitorul Viorel Tăutan. Revista Cafeneaua Literară din Piteşti îi publică, în nr. 2/ februarie 2011, două pagini cu poeme realizate în aceeaşi manieră. În anul 2012 obţine premiul III, secţiunea Eseu, în cadrul Concursului Internaţional „Dor de Eminescu”, ediţia I, organizat de Liga Scriitorilor Români, filiala Alba, sub egida Uniunii Scriitorilor.
Devenind colaboratoare fidelă a revistei „Caiete Silvane”, trimite şi i se publică fragmente din romanul „Dor de vis”, apărut la jumătatea lunii martie 2013, la Editura „Caiete Silvane”, precum şi din romanul „Spitalul de nebuni”, scrieri agreate de către cititori ai revistei datorită „stilului limpede, cursiv, supus unei logici evenimenţiale fireşti, cu accente confesive. Este de remarcat, în plus, intenţia topirii diferenţelor dintre cele două specii ale epicului, jurnalul şi memoriile, ceea ce amplifică în mare măsură spectacularul analitic şi suspansul captivant” (Imelda Chinţa).
I‑au fost publicate poeme în Antologia bilingvă „Primăvara Poeziei” – ediţiile a XI‑a, a XII‑a, a XV‑a şi a XVI‑a.