În colecția „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane” a fost publicată recent lucrarea „Izgonirea…”, scrisă de profesorul Marin Ștefan. Acest volum aduce un omagiu românilor sălăjeni refugiați, expulzați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Profesorul Marin Ștefan mărturisește că a fost inspirat să scrie acest volum de către profesorul Barbu I. Bălan, președinte executiv al Federației Naționale a Românilor Persecutați Etnic „Pro Memoria 1940-1945” și director onorific și redactor coordonator al revistei „Pro Memoria 1940-1945”. Pentru contribuția autorului la păstrarea memoriei colective și la informarea detaliată privind evenimentele istorice referitoare la județul Sălaj, profesorul Bălan îi mulțumea autorului Marin Ștefan printr-o notă de apreciere, publicată în anul 2017.
Autorul a declarat că a scris cartea „Izgonirea…” datorită convingerii personale că: „Cei care nu cunosc trecutul, trebuie să-l afle, iar cei care îl știu, nu trebuie să-l uite!”. Și cuvinte aparținând lui Albert Einstein reprezintă un motiv: „Învaţă din ceea ce s-a întâmplat ieri, trăieşte pentru ziua de azi şi speră pentru ziua de mâine”.
Viața și activitatea autorului
Profesorul Marin Ştefan s-a născut la 1 aprilie 1945, în localitatea Rîmeşti-Beica (acum Şuşani, aproape de Drăgăşani). A absolvit Liceul „Vasile Roaită” din Râmnicu Vâlcea (secţia cu program special de educaţie fizică). Este licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. A venit în oraşul Şimleu Silvaniei în anul 1963. A profesat la Şcoala Tehnică Veterinară (acum Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”), Şcoala Specială, Liceul „Simion Bărnuţiu” şi Şcoala „Silvania”, până la pensionare (2009). A fost instructor sportiv la Consiliul Raional Şimleu al Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, regiunea Crişana (1966-1967). De asemenea, Marin Ștefan a fost și preşedinte al Consiliului Orăşenesc pentru Educaţie Fizică şi Sport Şimleu Silvaniei (1972-1990).
A debutat în activitatea jurnalistică, cu tematică sportivă, la ziarele „Crişana” din Oradea şi „Sportul” din Bucureşti, în urmă cu 58 de ani. Apoi, a publicat articole despre multe domenii ale vieţii cotidiene în 41 de ziare şi reviste locale, județene şi naţionale. Este membru al Asociaţiei Jurnaliştilor din Judeţul Sălaj şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. De altfel, este și „Cetăţean de Onoare” al oraşului Şimleu Silvaniei. La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, profesorul Marin Ştefan a publicat și alte volume. Acestea sunt: „Amintiri din zodia Berbecului” (2021) și „Căutătorul de cuvinte. Şi de imagini…” (2023).
„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.
[…] autorului la păstrarea memoriei colective și la informarea… Articolul Volumul „Izgonirea…” de Marin Ștefan, la Editura „Caiete Silvane” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Autorul, un oltean ratacit in Tara Silvaniei si care a devenit un sovinist notoriu .
„Căutătorui de cuvinte” nu are odihnă”! Vrea ca memoria noastră să fie mereu trează. Cred că merită să-i mulțumim pentru asta și să-l indemnăm să o facă in contiuare!