Vernisajul expoziției temporare: „Spăcele. De la cusăturile vechi la cele noi”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare „Spăcele. De la cusăturile vechi la cele noi”. Evenimentul  va avea loc marți, 17 septembrie 2024, de la ora 18, în sala Clio High Tech a muzeului.

Expoziția reunește spăcele din colecția MarinArt, alături de replici realizate cu măiestrie de cusătoresele din comunitatea „Habă la Jibou”, oferind publicului o oportunitate unică de a explora continuitatea și inovația în arta cusutului tradițional. Temele centrale ale expoziției sunt conservarea textilelor vechi și tehnicile de cusut tradiționale care au fost păstrate, moștenite și redescoperite în ultimele decenii.

Colecția MarinArt își are rădăcinile în zestrea de familie a Floarei Fițiu, transmisă de-a lungul generațiilor către fiica sa, Maria, și nepoata, Patricia Marina Toma. Această colecție include costume tradiționale din localitatea Marin și satele învecinate, dar și din alte zone etnografice precum Valea Barcăului și Sub Meseș, devenind una dintre cele mai reprezentative colecții de port popular din regiune.

Comunitatea „Habă la Jibou”, fondată în 2016 la inițiativa Vioricăi Marian și a lui Mihai Petriș, directorul Casei Orășenești de Cultură Jibou, este formată din femei pasionate de cusut din diverse generații și profesii. În cei șapte ani de activitate, membrele comunității au cusut peste 150 de cămăși tradiționale, acoperind o diversitate de stiluri și tehnici din multe zone etnografice ale României. Printre membrele comunității care au contribuit la această expoziție se numără: Viorica Marian, Anamaria Ielciu, Frăguța Camelia Nechita, Irina Teglaș, Maria Opriș, Mariana Nemeș, Valeria Prodan, Simona Big, Amelia Ciurte  și Diana Perneș. De asemenea, se alătură expoziției doamna Lina Niste,  cusătoreasă cunoscută din Sălaj.

Sunteți așteptați să descoperiți frumusețea, tradiția și rafinamentul portului popular românesc, reflectate în armonia culorilor și texturilor și să vă bucurați de această incursiune în istoria și cultura textilă tradițională. Expoziția oferă o experiență de neuitat pentru toți cei interesați de tradițiile și meșteșugurile românești.

M. S.

 

 

One Thought to “Vernisajul expoziției temporare: „Spăcele. De la cusăturile vechi la cele noi””

  1. […] cusutului tradițional. Temele centrale ale expoziției sunt conservarea… Articolul Vernisajul expoziției temporare: „Spăcele. De la cusăturile vechi la cele noi” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment