Studioul cinematografic VISION P.M. a finalizat în luna septembrie producția filmului artistic „Valea orbilor”, care s-a realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în perioada august -septembrie 2016.
Plasat în luna septembrie a anului 1940, în județul Sălaj, filmul reconstruiește perioada în care 43.492 de km pătrați din Transilvania au fost cedați Ungariei Hortiste de către Hitler, prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Povestea de dragoste dintre o româncă, Rozalia, și un ungur evreu, Sandor – personaje al căror destin este puternic marcat de schimbările socio-politice ale vremii – se dezvoltă pe fundalul masacrelor din satele sălăjene Ip, Treznea și Nusfalău. Prin intermediul celor doi protagoniști, regizorul Ion Ionescu se reîntoarce asupra unui trecut despre care s-a vorbit prea puțin atât în timpul regimului comunist, cât și în România postdecembristă.
Cunoscut pentru filme precum „Rusty Steel” sau „Last Chance”, regizorul Ion Ionescu alege, de această dată, să vorbească despre o serie de evenimente care au avut un impact deosebit asupra istoriei locale și care sunt comemorate prin intermediul lung metrajului „Valea Orbilor”, declarat câştigător la ultima sesiune a concursului de proiecte de scenarii organizat de către Centrul Naţional al Cinematografiei. Din distribuție fac parte: Ela Prodan (București), Csaba Marosan (Teatrul Maghiar de Stat – Cluj Napoca), Andrei Stan (Teatrul de Nord – Satu Mare), Emanuel Petran (Teatrul Puck – Cluj-Napoca), Anca Similar, Carol Erdos (ambii de la Teatrul de Nord – Satu Mare), Elena Ivanca (Teatrul Național – Cluj Napoca) și mulți alți îndrăgiți actori.
Fundamentat pe o cercetare substanțială privind evenimentele istorice ale perioadei din județul Sălaj, Valea Orbilor este un film artistic dedicat acelor oameni simpli, care au avut curajul și puterea să lupte pentru valorile umane cele mai de preț, în pofida morții, a lăcomiei, a cruzimii. Este esențial să existe și să fie sprijinite inițiative de acest tip, menite să readucă în lumină episoade atât de importante în parcursul dezvoltării unei comunități. Realizatorii filmului au înaintat către Consiliul Județean Sălaj o cerere în acest sens.
Filmul va rula, din 2017, în cinematografele din țară.
Felicitări regizorului, să sperăm că această creaţie va rămâne memorabilă, deocamdată nu au rămas istoriei decât filmele din perioada ceauşistă.
Cât despre problema masacrelor de la Ip şi Treznea apoi, ăstea au fost chiar foarte dezbătute în perioada ceauşistă, evident, atunci s-au construit şi monumentele de la Ip şi Treznea !