Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău a găzduit joi, 26 februarie, un eveniment cultural organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Asociaţia culturală „Jad”, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania”, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău şi al Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Este vorba despre o lectură publică susţinută de poetul sibian Radu Vancu. La eveniment, alături de poet, au luat parte Daniel Săuca – directorul CCAJ Sălaj, iubitori de cultură şi poezie şi nu în ultimul rând zeci de elevi ai unităţii de învăţământ, unde s-a desfăşurat evenimentul, coordonaţi de profesorul Carmen Georgeta Ardelean.
În cadrul lecturii publice, poetul le-a mărturisit celor prezenţi despre modul în care şi-a început cariera. Acest lucru se întâmpla în copilărie, când s-a apucat de scris proză, iar la şapte ani a finalizat un roman, fără a fi deloc mândru de rezultatul pe care l-a avut atunci. „La şapte ani îmi venea greu scriu, atât de mult, încât să termin un roman. Începusem un roman, am scris eu vreo 30 de pagini din el, care era de fapt un plagiat neruşinat după o carte legendară pentru generaţia noastră intitulată – Comoara din lacul de argint. Cartea unui scriitor german celebru. Ca să nu se prindă nimeni că eu am plagiat, am schimbat titlul din – Comoara din lacul de argint, în Tezaurul din insula de smarald. Eram sigur că nimeni nu o să se prindă de asta. Acţiunea semăna. Am scris vreo 30 de pagini şi m-am oprit, pentru că la vârsta aceea nu ştiam destule nume americăneşti. „, a povestit poetul Vancu. Acesta a început să scrie poezii, tot în anii copilăriei, 5-6, când potrivit spuselor sale era un „Adi Minune” al nunţilor şi botezurilor de prin familie, un fel de „lăutar plătit”. „Făceam catrene, nu ceva mai complicat de atât, şi lumea, rudele generoase, mai încinse de un păhărel de ţuică, mai emoţionale contribuiau financiar la bunăstarea mea. Ţin minte că prin ’82 pentru astfel de catren am primit 100 de lei, ceea ce în banii de astăzi ar fi destul de mult. (…) Am început ca Adi Minune, am continuat ca un plagiator şi am ajuns aşa cum mă vedeţi astăzi”, a adăugat Vancu. Primul „caiet de poeme” a început să îl scrie în calsa a IX-a, pe vremea când a fost îndrăgostit de o fată – cea care prin „critica sa” l-a făcut să persevereze în poezie.
Lectura susţinută de Radu Vancu este a treia organizată de CCAJ Sălaj în acest an, după cele ale scriitorilor Rodica Marian şi Ion Scorobete.
Radu Vancu s-a născut în anul 1978 la Sibiu. Este lector universitar la Facultatea de Litere din Sibiu şi redactor al revistelor „Transilvania” şi „Poesis internaţional” şi a publicat volumele de poezie: “Epistole pentru Camelia” – în anul 2002, “Biographia litteraria” – 2006, “Monstrul fericit”- 2009, “Sebastian în vis” – 2010, “Amintiri pentru tatăl meu” – 2010 şi “Frânghia înflorită” – 2012. Radu Vancu a tradus în limba română volumul selectiv “Cântece vis” de John Berryman în naul 2013., iar în prezent pregăteşte, împreună cu Horea Roman Patapievici, o ediţie “Ezra Pound” în patru volume la editura Humanitas.
Tot joi, 24 februarie, poetul va fi prezent la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, în cadrul şedinţe speciale a Cenaclului „Silvania”, începând cu ora 18.