Traditii, istorie, polemici si simboluri in Caiete Silvane

Pentru iubitorii de cultura, ultimul numar al revistei Caiete Silvane poate insemna o placuta reintalnire cu versurile lui Mircea Petean, rostite de autor la Zalau, in vara. Poemele Anei dezvaluie, si de aceasta data, o sensibilitate a cuvintelor obisnuita acestui autor contemporan.

Pentru initiatii in simbolistica, dar si pentru cei care abia acum incep sa invete despre simbol si valentele lui, revista ofera traduceri de Daniel Hoblea din opera lui Rene Guenon. Cele doua opere ale simbolistului oferite acum spre lectura sunt Remarci asupra numelui Adam si Initierea feminina si initierile meseriei.

Mai puteti descoperi cateva opinii despre realitatea cotidiana ale unor obisnuiti ai creionului, precum si rubrica Agentului 007, menita sa puncteze ce autori romani, in urma aparitiei lor in paginile unei reviste europene, vor starni atentia unui editor european. Cronici literare, aparitii editoriale si fragmentele de jurnal italian in care puteti afla cateva impresii de turist tomnatic al secolului XXI.

Cateva pagini din aceste Caiete Silvane sunt dedicate traditiilor si monografiilor, placerea cititului fiind dublata de faptul ca sunt tratate in paralel aspecte din traditionalul roman cu cel maghiar. Bine si frumos, gradina Raiului, Creatorul si primele lui creatii fac obiectul unui studiu intitulat Armonia Lumii, in timp ce aceia dintre cititori care prefera polemica pot gasi reflectii bine argumentate pe marginea articolului De la dictionar la monografie, semnat de Laszlo Laszlo.

Revista mai ofera, asa cum v-a obisnuit, un Ghid al scriitorului, istorie si tablete de fantastic popular si un interviu cu compozitorul Marius Cuteanu, devenit in aceasta vara Cetatean de onoare al orasului Simleu Silvaniei.

Leave a Comment