Teatru ambulant in satele salajene

Teatru ambulant in satele salajenePiesa de teatru Fisura a scriitorului salajean, Flavius Lucacel, va fi prezentata, in turneu, in sate din Salaj si nu numai. Initiativa apartine Asociatiei clujene JAD, care va organiza in perioada urmatoare o caravana teatrala cu reprezentatii in cinci asezari rurale transilvanene a musicalului Fisura. Demersul inclus in proiectul Cultura-n sura este menit sa readuca in actualitate teatrul ambulant si este adresat comunitatilor cu acces redus la manifestari culturale. Reiteram faptul ca Fisura este o comedie scrisa de Flavius Lucacel, in regia salajeanului Victor Olahut.

Dupa cum am aflat de la regizorul Victor Olahut, cel care este coordonatorul acestui proiect, vor fi gasite sursele de finantare necesare derularii proiectului si vor fi identificate comunitatile rurale si autoritatile interesate de astfel de reprezentatii. Dorim sa recuperam o parte a populatiei cea care nu este tinta nici unei organizatii culturale, stiind ca cea mai mare parte a populatiei Romaniei traieste la tara. Din punct de vedere cultural, aceste comunitati parca nu ar exista, iar noi dorim sa demonstram contrariul, a aratat Victor Olahut. Acesta lucru va fi posibil deoarece pe durata turneului, membrii Asociatiei JAD vor realiza un documentar cinematografic de 40 de minute in care vor fi suprinse reactiile spectatorilor si marturii ale participantilor la proiect. Documentarul va fi prezentat ulterior la festivaluri de gen din tara si din strainatate.

Reiteram faptul ca piesa surprinde viata a doi pensionari, Michi si Ani, pentru care camara de alimente este centrul universului. Dar cand fisura din peretele camarii ameninta sa distruga echilibrul vietii lor, cei doi trebuie sa ia toate masurile pentru a o stopa. Cine este dusmanul nevazut care provoaca paguba: tramvaiul, traficul nemilos de pe strada vecina, trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, batranii sunt gata sa se ia la tranta cu el! Din distributie fac parte: Anca Hanu, Camelia Curusiu, Florentina Nastase, Leonard Viziteu, muzica: Indie Folker, iar scenografia este realizata de Ioana Olahut.

Leave a Comment