S-a încheiat tabăra de cercetare etnografică de la Bădăcin, organizată și în acest an de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Tabăra de teren – una dintre puținele de acest fel din țară – i-a avut ca protagoniști pe studenții de la Facultatea de Litere din Baia Mare, secția de Etnologie – Studii Culturale.
Studenții, în coordonarea d-nei profesoare Natalia Lazăr și a colegilor săi de catedră, au susținut o cercetare etnografică de teren din cadrul unui proiect anual mai larg: ȘCOALA DE VARĂ A ETNOGRAFILOR DE TEREN. Prelegeri teoretice și aplicații concrete în cercetarea etnografică, ce are ca obiectiv prioritar cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor specifice satelor sălăjene.
Gazde ale studenților băimăreni au fost părintele paroh dr. Cristian Borz și d-na Maria Borz, care le-au facilitat contactul cu comunitatea din Bădăcin. Întâlnirea viitorilor etnografi cu păstrătorii de tradiții din comunitatea bădăcineană a scos la lumină obiceiuri locale, elemente identitare ale costumului popular local, inidvidualitatea arhitecturii vechi sau produse specifice ale gastronomiei (între care cunoscutele plăcinte de Bădăcin au fost din nou „vedetele” obsevațiilor „pe viu”).
Va urma, până la finalul anului, ultima etapă a proiectului: arhivarea materialului etnografic preluat din teren și publicarea rezultatelor cercetării, etapă ce va fi coordonată de dr. Camelia Burghele.
nu mai bine faceati un strand, Alin Demle?