Ne întrebăm adesea ce semnificație are denumirea străzii pe care locuim. Toponimia străzilor se află în strânsă legătură cu anumite perioade istorice, cu personalități ce au trăit aici. Vă propunem un serial pe această temă cu străzile din Zalău.
Alexandru Aciu s-a născut în anul 1875, la Măerişte. A absolvit Dreptul la Cluj, practicând ulterior avocatura în mai multe localităţi: Arad, Bistriţa, Zalău, Dumbrăveni. S-a stabilit la Şimleu Silvaniei, iar din anul 1918 a devenit directorul Băncii „Silvania”, din localitate.
În timpul Primului Război Mondial a fost mobilizat în armata austro-ungară. După prăbuşirea Imperiului austro-ungar în toamna anului 1918, a luat parte activă la formarea Consiliului Naţional Român şi a Gărzii Naţionale Române din zona Şimleu Silvaniei. A fost ales secretar al C.N.R. şi comandant al G.N.R. local. A condus delegaţia Şimleului la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, unde a fost ales membru în Marele Sfat Naţional. În luna martie 1919 este arestat de armata roşie maghiară şi dus în Ungaria ca ostatic. Reuşeşte să evadeze şi să se întoarcă acasă, unde va fi numit la 7 mai 1919 prim-pretor al plasei Şimleu Silvaniei.
În perioada interbelică a fost ales deputat şi senator în primul Parlament al României. A fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, organizaţia din Sălaj. Între 1925-1937 a fost director al Gazetei de Duminecă şi al Băncii „Silvania”. În perioada 1928-1931 a fost prefect al judeţului Sălaj. Stabilit la Cluj, a fost expulzat de autorităţile hortyste în anul 1940, după ce nord-vestul Transilvaniei a fost cedat de România Ungariei în urma Diktatului de la Viena. După expulzare, a lucrat ca notar la Ineu, judeţul Arad. A murit la Cluj în anul 1954.
Daniel Mureşan