Schimbarea la Față – sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, astăzi, Schimbarea la Faţă a Domnului, o sărbătoare care aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, de ziua în care Mântuitorul i-a luat pe muntele din Galileea pe apostolii Petru, Iacov şi Ioan pentru a le întări convingerea, prin schimbarea Sa la faţă, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Această sărbătoare are dată fixă, fiind celebrată mereu pe 6 august, şi este considerată a fi una cu o importanţă deosebită în rândul sărbătorilor ortodoxiei, interpretarea ei fiind aceea de dovadă pe care o aduce Mântuitorul direct apostolilor despre dumnezeirea Sa.

În ceea ce priveşte obiceiurile din această zi, în unele biserici se aduc strugurii aflaţi în pârg, se sfinţesc şi apoi se împart la credincioşi, în timp ce în alte lăcaşe de cult se face o pomenire a morţilor, în special a eroilor care au căzut pentru apărarea ţării.

Altă tradiţie spune că în Grecia şi în România anotimpul recoltelor începe, în mod tradiţional, în ziua Schimbării la Faţă, iar strugurii, în special, nu se mâncau înainte de 6 august. Această sărbătoare marchează, în popor, despărțirea de vară și începutul toamnei.

 

Leave a Comment