Schimbarea la Faţă a Domnului, o mare sărbătoare a ceștinilor, este ziua în care natura începe să se pregătească de toamnă.
Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Evanghelistul Matei spune „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3). Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era „ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veșmintele Sale, menționează ca „erau ca zăpada”, ne descoperă ca firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci „zăpada” nu a fost topită de „soarele” din El.
De această sărbătoare sunt legate multe tradiţii şi superstiţii. În satele româneşti încă se mai păstrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiţii şi superstiţii. Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleşi de Dumnezeu pot vedea Porţile Raiului. Cei care nu ţin această sărbătoare vor fi „uscaţi şi gălbejiţi” ca florile care de acum încep să se vestejească. “Cine spălă haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe”, spun superstițiile. Se spune că nu este bine să ne spălăm părul în această zi, pentru că acesta va crește mai greu și mai puțin viguros, pe viitor. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, ca aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.
În această perioada sa sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă şi să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.
Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.
Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi. De acum înainte, iarba nu va mai creşte până în primăvara viitoare, păsările se pregătesc să plece înspre ţările calde, insectele dispar, treptat, de la suprafața solului. Frunzele copacilor încep să își schimbe culoarea. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, așa cum este în acest an și la noi, toamna va fi una lungă, roditoare şi îmbelşugată. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.
Este bine ca până la această dată ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarba şi florile încep să îmbătrânească, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. O veche superstiţie spune că în ziua Schimbării la Față nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte pentru că apele sunt deja în plin process de răcire și există riscul să răcim. Tot de acum este bine să evităm să dormim afară, așa cum se obișnuiește de multe ori, mai ales în zonele rurale, pentru a scăpa de căldura din case.