Sarea şi exploatarea ei, într-o interesantă expoziţie la Muzeul de Artă „Ioan Sima”

O serie de descoperiri importante făcut în urma cercetărilor arheologice ale unei exploatări preistorice de sare din staţiunea Băile Figa sunt expuse în această perioadă la Muzeul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, în cadrul expoziţiei itinerante intitulate „Drumul sării – Drumul ţării”.

Evenimentul aduce în faţa publicului şi descoperiri arheologice sugestive de pe unul dintre traseele pe care sarea era distribuită spre zonele lipsite de această resursă, unelte pentru tăiat sarea ori pentru iluminat în subteran folosite în perioada exploatării medievale și moderne a sării până în secolul al XVIII-lea, precum şi o serie de postere cu informații despre exploatarea acestei resurse minerale extrem de importante pentru viața oamenilor și animalelor.

„Sarea este un mineral extrem de important pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și până târziu a fost printre singurele soluții folosite pentru conservarea cărnii sau a brânzeturilor, iar sfera de utilizare cotidiană poate fi mult mai amplă. Transilvania este una dintre regiunile cele mai bogate în această resursă din Europa și cu siguranță un furnizor important pentru zonele lipsite de sare, cel puțin din Bazinul Carpatic. Expoziția reunește nu doar vestigii ale exploatării și traficului cu sare din zona bazinului someșan, dar încearcă să evidențieze cum această resursă (și altele) și rutele comerciale pe care era vehiculată au putut contribui la cristalizarea timpurie, încă din preistorie, a unor centre de putere ale aristocrației, iar ulterior, în zorii Evului Mediu la apariția unor formațiuni politice, precum Țara lui Gelu”, a explicat cercetătorul ştiinţific Ioan Bejinariu.

„Drumul sării – Drumul ţării” reprezintă rezultatul eforturilor conjugate ale Muzeului Județean Satu Mare, Muzeului Municipal Dej, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni – Sf. Gheorghe și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca. Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator la Muzeul „Ioan Sima” din Zalău până în prima decadă a lunii ianuarie 2019.

One Thought to “Sarea şi exploatarea ei, într-o interesantă expoziţie la Muzeul de Artă „Ioan Sima””

  1. Anonim

    CUPLUL DICTATORIAL DE LA MUZEU
    PE CAND O STATUIE SEFULUI SECURITATII SALAJENE, TIBOR?

Leave a Comment