Laurențiu-Ștefan Szemkovics
La Arhivele Naționale Istorice Centrale (Comisia Consultativă Heraldică, dosar nr. 56, fila 9) se află câteva sigilii care, conform legendelor, au aparținut, în 1922, unor instituții, organe de conducere sau instanțe administrative din Șimleul Silvaniei, județului Sălaj: Primăria orașului, Consiliul orășenesc, Consiliul orășenesc ca autoritate industrială, Sedria orfanală a orașului, Esactoratul orașului, Oficiul de dare al orașului, Oficiul de cassă al orașului. Ele au formă rotundă, cu diametrele de 33 mm și au fost imprimate cu cerneală purpurie. Cele șapte sigilii cuprind în emblemă o stemă pe care Primăria comunei urbane Șimleul Silvaniei, în adresa nr. 2115 din 12 august 1922, a descris-o în felul următor (dosar nr. 56, fila 10):
„Stema comunei urbane Șimleul Silvaniei se cunoaște după o ștampilă veche de metal.
Descrierea următoare: un vârf de munte reprezentând Măgura pe care stă o poartă de piatră asupra căreia este un mur de cetate cu cruce.
De la poartă la dreapta este un înger cu aripi, ținând în mână o creangă.
După stema cea veche pe stemă se află o inscripție: SOMLIO D. F. C. (Somlio defensae fidei castrum).
După stema cea veche îngerul poartă capelă.
Când a primit orașul acesta stema sau când i-a donat, sau pe ce drept o folosește, nu sunt la dispoziție date istorice, însă e fapt că deja pe actele din secolul XVI s-a aplicat această stemă”.
În exergă, între două cercuri, pe unul sau pe două rânduri, legendele sigiliilor:
(Articol apărut în revista Caiete Silvane)