Sălajul acum o sută de ani (I)

  • Din primul număr al ziarului „Meseșul” suntem informați că și acum un secol se dansa Hora Unirii la Zalău. Se întâmpla la Școala Medie de Stat pentru Fete, unde s-au adunat și intelectualii din oraș (zice-se că doar cei români). S-a jucat și o piesă de teatru – Crai Buturugă, pusă în scenă profesoara Lucia Cupcea.
  • Se constată o creștere a numărului de locuitori din județ. În anul 1924 au fost 8929 de nașteri, 5688 de decese și 2154 de căsătorii.
  • Despărțământul Zalău al „Astrei”, condus de primarul Nicodim Cristea, deschide biblioteci poporale la Moigrad și Brebi.
  • Tot în ziarul „Meseșul” găsim sfaturi gospodărești pentru această perioadă a anului: se cară gunoiul din ocol. Nu se lasă vitele în grija copiilor sau a slujilor, știind că „ochiul stăpânului îngrașă iosagul”.
  • În sala Teatrului Orășenesc (actuala Clădire Transilvania) are loc un bal mascat, în organizarea Societății „Ocrotirea Orfanilor din răsboiu”. 40 de lei biletul de intrare.
  • La Liceul de Stat din Zalău se înființează cohorta de cercetași „Porolissum”, condusă de directorul liceului, Leontin Ghergariu.
  • Comisia disciplinară județeană îi trece prin examen pe funcționarii județului, să vadă dacă știu limba română. Medicul veterinar Gh. Ghiczy, din Zalău, și Halliarszky, din Crasna, nu și-au prea făcut temele, fiind scoși la pensie.
  • Se știe că în epocă Zalăul și Sălajul era fruntaș la băutură (și atunci pălinca era vestită). Astfel, Finanțele locale hotărăsc să nu mai elibereze brevete noi pentru beuturi spirtoase. Jale mare…
  • Se pare că persecutarea unor culte religioase era o practică. Prefectura interzice propaganda pocăiților (baptiștii).
  • Dirigintele Băncii Poporale „Porolissum” din Zalău anunță concurs pentru ocuparea postului de secretar-contabil. Salariul – 1500 lei. Nu mare lucru, dar oricum mai mare decât a unui contabil de la Serviciul de Poduri și Șosele – 950 lei.
  • Ziarul „Sălajul” ne anunță că datorită unor neregului s-a închis târgul de la Buciumi. Nu pentru mult timp, fiindcă au intervenit domnul prefect și domnul senator Emil Bran. Și atunci se mergea pe pile…
  • În revista „Școala Noastră” se dau sfaturi pentru igiena elevului: elevii trebue să fie inspectaţi în fiecare dimineaţă şi învăţaţi să se spele pe gât, pe cap şi pe ochi. Fetiţele să se peptene. Să nu stea cu năframele pe cap sau învelite la gât cu nişte cârpe groase, cari le ţin ţapene, ca pe nişte pachete de haine. Elevii să fie obişnuiţi a-şi tăia unghiile, căci sub ele se depozitează multă murdărie, pe care o in troduc cu degetele în gură şi în nas. În fiecare şcoală ar trebui să se fixeze nişte cuiere de lemn, fie în antişambră, fie în sala de clasă, unde să se aşeze pălăriile şi hainele groase ale elevilor. Să nu se permită ca elevul să-şi ţină sacul cu cărţile atârnat de gât tot timpul pre legerilor. Ramele tăbliţelor să se spele în fiecare Sâmbătă de către toţi elevii, iar învăţătorul să controleze acest lucru. De tăbliţe să se atârne o petică udă cu care să se şteargă ce s’a scris, aceasta, pentru a desbăra pe elevii noştri de urîtul obiceiu, care se practică aproape în toate apoi şcolile: se udă tăbliţa cu limba, sau se scuipă pe ea și se şterge cu mâneca cămăşii sau a surtucului.
  • Se alege noul președinte al Asociației Învățătorilor Sălăjeni – Paul Pușcașiu, din Pria.
  • În unele sate sălăjene sunt aruncate manifeste ce îndeamnă populația română să se răzvrătească împotriva conducătorilor, iar pe cea maghiară contra românilor. Nu s-au aflat făptașii!
  • Revizoratul Școlar Județean amenință cu represalii, din cauza neraportării situației înscrierilor la cursuri, următoarele școli: Ban, Boian, Brusturi, Bulgari, Cerișa, Cizer, Dobrin, Fizeș, Hurez, husia, Iaz, Lazuri, Moigrad, Nadiș, Păușa și Stârciu. Nicio școală ungurească…
  • La librăria „Luceafărul” se pun în vânzare carnetele pentru elevi – 8 lei bucata.
  • Ziarul „Patria” din Cluj dezminte o știre anterioară, prin care îl acuza pe primarul Zalăului că ar fi luat mită de la evrei pentru mutarea zilei de târg local. Probabil un articol plătit, fiindcă în jurnalul profesorului Pompeiu Țolca este menționată fapta. Deh, metehne vechi…
  • Ca și acum, diaspora trimitea mulți bani pentru cei aflați în țară. Publicația „Szilagysag” informează că reformații din Statele Unite au trimis echivalentul a 21300 de lei pentru renovarea orgii din biserica din Borla. Protopopul Kadar Geza le vorbește enoriașilor despre importanța lucrărilor de restaurare.
  • Asociația Proprietarilor de Teren din Zalău își alege un nou președinte – dr. Pintea Agoston.

Daniel Mureșan

One Thought to “Sălajul acum o sută de ani (I)”

  1. […] Zalău al „Astrei”, condus de primarul Nicodim Cristea,… Articolul Sălajul acum o sută de ani (I) apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment