Seful echipei de bucatari Niste tarani, Mircea Groza, ne-a marturisit ca preparatele gatite zilele trecute la Sibiu, impreuna cu ajutoarele sale din Salaj, au avut mare trecere la public. Mai mult, cu toate ca s-au pregatit peste 400 de portii de mancare, degustatorii si cumparatorii au dovedit ca sunt buni gurmanzi si au lasat de inteles ca ar mai fi dorit din bunatatile realizate de renumitul bucatar al Salajului.
In cele trei zile cat s-a aflat alaturi de mesterii si artistii populari la Festivalul National al Traditiilor Populare de la Muzeul Astra din Sibiu, Mircea Groza i-a avut alaturi pe Flavius Lucacel, membru al trupei Niste tarani, dar si pe renumitele gospodine de la Ciumarna, Nastasia Boticas, care a copt placinte si Silvia Hodis care a oferit spre vanzare si degustare minciunele si pancove.
Mircea Groza a preparat peste 400 de portii de mancare astfel: in prima zi a manifestarilor a pregatit topala cu mamaliga (ca pe Valea Almasului), in cea de-a doua zi a gatit topala piperata de berbec cu pere (cartofi) noi, iar in cea de-a treia zi, tocana de purcel a la Apicius (din bucataria romana), precum si mancare de linte. Gazdele, asa cum a mentionat interlocutorul nostru, au oferit conditii excelente de preparare, au asigurat zarzavaturile, au distribuit si comercializat mancarea realizata, in aer liber, la ceaun, de salajeni. Publicul s-a aratat impresionat de felurile de mancare oferite de Mircea Groza, iar specialistii de la Muzeul de Istorie din Sibiu s-au aratat foarte interesati de bucataria romana.
Salajenii vor reprezenta Romania la festivalul de film si arta culinara
Zilele acestea, priceputul bucatar salajean va mai dezvalui cateva din secretele sale culinare si in sudul tarii, unde este asteptat, alaturi de cativa membri ai echipei Niste tarani, la Festivalul de Film si Arta Culinara. Acest eveniment se va desfasura la Cetate, judetul Dolj, la mosia scriitorului Mircea Dinescu. Aici invitatii vor avea parte de filme (scurtmetraje si documentare) din tari riverane Dunarii (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova si Ucraina) si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din tara respectiva. Mircea Groza va participa la acest Campionat al degustatorilor de film si arta culinara, cum ii place sa-l numeasca, cu mancare slovaca si romaneasca (Ciolent, cu fasole, razalai si chigala – turta preparata din faina alba, faina de porumb, mirodenii), evreiasca (gasca afumata Solet sau Holent) si romana (tocanite de fudulii si creste de cocos). Renumitul bucatar, Mircea Groza, mai pregateste la Cetate: Bors de ied cu agrise, zacusca la ceaun cu mere si miere, turta cu malai si cu silvoita si va duce pentru degustare branzeturi de capra si afumaturi de la diversi producatori salajeni.