Peste 300 de invitaţi din şapte state vor participa, în perioada 12-14 iulie, la Şimleu Silvaniei, la cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional pentru Românii de Pretutindeni „La Fântâna Dorului”.
Manifestarea, născută în urmă cu mai bine de un deceniu, la iniţiativa lui Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Şimleu şi director al festivalului, a devenit una de renume pentru că reuneşte românii de pretutindeni.
„La ediţia din acest an, în oraşul de sub Măgura vor urca pe scenă ansambluri, tarafuri, grupuri vocale, trupe de dans, interpreţi de folclor românesc din România, dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Servia, Ungaria şi Kazahstan, state în care există comunităţi româneşti puternice”, ne-a declarat Vlaicu.
„La Fântâna Dorului” va demara vineri, 12 iulie, cu parada formaţiilor participante, acestea urmând să traverseze oraşul de la Clubul Copiilor, prin centru, până la Podul Nou. Festivalul se va întinde pe durata a trei zile, spectacolul folcloric urmând să fie combinat cu vizite pe care grupurile de invitaţi le vor face în zona etnografică a Văii Barcăului, la Mănăstirea Bic şi în oraşul Şimleu Silvaniei.
Acţiunea este organizată de către Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Asociaţia Culturală „La Fântâna Dorului”, Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei, Primăria Şimleu Silvaniei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Centru pentru Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
Uite banii, nu sunt banii
Inclus, în luna martie a acestui an, pe lista proiectelor declarate eligibile în cadrul „Concursului de proiecte culturate ICR 2013”, Festivalul „La Fântâna Dorului” a fost eliminat, după puţin timp, de la finanţare. Măsura a venit ca urmare a contestaţiilor depuse de către responsabilii unor proiecte declarate, într-o primă fază, neeligibile, dar aprobate ulterior.
Prin proiectul depus la Institutul Cultural Româna, organizatorii manifestării de la Şimleu au solicitat 40.000 de lei