Reabilitarea statuii “Wesselényi” din Zalău va include și un sistem de iluminat care să o pună în valoare

Statuia „Wesselényi” din centrul municipiului Zalău reprezintă următorul obiectiv asupra căruia municipalitatea își îndreaptă atenția în această perioadă, în privința reabilitării. Pentru acest grup statuar (singurul de pe raza municipiului, restul fiind busturi sau statui) situat în Piața Iuliu Maniu din centrul Zalăului, a fost demarată procedura de achiziție a lucrărilor, iar până în momentul de față nu a fost stabilit un câștigător.

Potrivit răspunsului oferit de Primăria Zalău la solicitarea Magazin Sălăjean, restaurarea statuii va presupune lucrări de rezistență (restaurare postament), lucrări de reabilitare postament, lucrări de reabilitare/restaurare componente din piatră, curățare etc. Conform devizului de lucrări aprobat prin HCL (valoare dată de proiectant) valoarea lucrărilor este de 476.703,00 lei cu TVA.

Procedura de achiziție lucrări nu este finalizată, astfel la această dată Primăria nu are adjudecat un câștigător/constructor.

Statuie pusă în valoare printr-un sistem de iluminat: noi am propus, municipalitatea va delibera

Operă a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), inaugurată în urmă cu 115 ani, statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii și sunt unite printr-un ideal: libertatea umană.
Ca și o parte din celelalte sculpturi realizate de către Fadrusz János, dintre care se remarcă ansamblul monumental Matia Corvin din centrul Clujului (inaugurat în același an 1902 la aproape o lună distanță), statuia lui Wesselényi a avut o istorie tumultoasă. A fost dezvelită cu șase ani mai târziu decât s-a dorit și a fost chiar pe punctul de a fi distrusă. De fapt a fost demontată între anii 1935 și 1942.

A traversat epoci istorice diferite, a stârnit patimi și numeroase controverse, dar a rămas până în ziua de astăzi în locul binecunoscut, respectiv în Piața Iuliu Maniu din centrul Zalăului. Zălăuanii nădăjduiesc că această statuie emblematică pentru reședința județului Sălaj va fi, la finalizarea lucrărilor, pusă în valoare printr-un sistem de iluminat performant, acesta fiind o sugestie venită din partea cotidianului Magazin Sălăjean, adresată direct conducerii Municipiului.

“Conducerea Primăriei Zalău analizează posibilitatea de iluminare a statuii  prin reflectoare, prin încadrarea acestor dispozitive de iluminat în planul de reamenajare al Pieței Iuliu Maniu din centrul municipiului”, se arată în răspunsul municipalității.

În felul acesta, cea mai importantă operă din centrul municipiului va putea reprezenta un punct de atracție și după lăsarea serii, așa cum se întâmplă în marile orașe care au un monument important.

 

 

25 Thoughts to “Reabilitarea statuii “Wesselényi” din Zalău va include și un sistem de iluminat care să o pună în valoare”

  1. Anonim

    IN ANUL CENTENARULUI REABILITAM GROFII IN TIMP CE NU AVEM BANI PENTRU CASA MEMORIALA A ARTIZANULUI MARII UNIRI.

    1. Anonim

      Statuia lui Wesseleny este cel mai valoros monument al Zalaului. E singura care ii poate da o identitate, pentru ca altfel din vechiul targ nu a mai ramas nimic. Are o poveste fascinanta si e o minune ca a supravietuit. Insa noi nu stim nimic nici despre omul Wesseleny, un erudit si luminat al vremurilor lui, si nici despre statuie. Si atunci ne crizam! Ar merita ca invatatoarele sau profesorii de istorie sa ii acorde o ora din programa lor, cu o vizita la statuie. Sigur copii ar fi fascinati si poate i-ar invata si pe parinti cate ceva.

      1. eu

        De fapt care e mesajul transmis de statuie ? Dependenta țăranului roman fata de groful ungur. Ca groful in cauza a fost mai uman, asta e alta poveste. De fapt e o excepție. Ca tot suntem in anul centenarului sa nu uitam drama romanilor puși sa lupte in armata austro-ungară împotriva fraților lor de peste munți. N-am nimic cu ungurii, am prieteni unguri, dar sa nu uite ca trăiesc in Romania si ca trebuie sa respecte aceasta țara si valorile ei. Ca de nu, pun si eu poze cu Budapesta, in 1919. Si nu știu câți digera asta. apropo de naționalismul exacerbat al ungurilor.

        1. Anonim

          OPICA ROMANEASCA PE PARLAMENTUL UNGAR !!

          1. Anonim

            OPINCA 🙂

  2. valoarea lucrărilor este de 476.703,00 lei cu TVA.

    „…..Zălăuanii nădăjduiesc că această statuie emblematică pentru reședința județului Sălaj va fi, la finalizarea lucrărilor, pusă în valoare printr-un sistem de iluminat performant …”

    ASTA E CEEA MAI TARE ! poate ca ungurii se vor bucura, aia care au doar avioane in cap, caci marea lor majoritate se zbat in mizerie si ii doar in fund de „miscarea de eliberare” a hortistilor

  3. Anonim

    ciudat e ca politicienii gasesc resurse financiare pentru asemenea investitii URGENTE, pentru biserici, dar niciodata nu au bani pentru scoli, spitale !

  4. Anonim

    vorva tiganului:
    ” noi nu avem ce pune pe masa, dar cumparam mobilier !! „

  5. Anonim

    100.000 de EURo, pentru ce? cu putin timp in urma s-au facut lucrari de reparatii si intretinee la statuie si soclu. Cu banii aceia faci o casa de la zero,
    statuii va presupune lucrări de rezistență (restaurare postament), lucrări de reabilitare postament, lucrări de reabilitare/restaurare componente din piatră, curățare ..” – si pentru asta se arunca cu 100.000 EURO ?????? !
    se da cu un chit de rosturi, se spala cu o pompa cu presiune si gata banii !

  6. Anonim

    ……Voi vedeti cum sunt drumurile in d-va(pasarela,spital).Parca e teren accidentat

  7. Anonim

    STATUI NE TRBUIE NOUA,AVEM UN SINGUR BULEVARD SI ALA CA DUPA RAZBOI. VAI DE NOI.

  8. Anonim

    Stimati autori ai comentariilor!
    -SUNTETI JALNICI(majoritatea)!

  9. Anonim

    Lasa-ti statuia si reabilitati piata din jur. Arata ca dupa razboi si poarta numele fauritorului Romaniei Mari?! Vai si amar! Uitati-va cum arata parcul din Simleu si faceti o comparatie, stimabililor de la primarie!

  10. Anonim

    Victor Deleu, in fata politiei, e bust? Andrei Saguna, in fata Bisericii din centru e tot bust? Lupoaica e bust? Gnossis, in fata ISJ, tot bust?

  11. Anonim

    Busturile ce-s daca nu statui? Picturi?

    1. Anonim

      Dictionarul explicativ al limbii romane
      Statuie = Sculptură care reprezintă, în trei dimensiuni, imaginea integrală a unor ființe, a unor figuri alegorice etc., expusă de obicei într-un spațiu deschis
      Bust = Sculptură sau pictură care reprezintă partea superioară a corpului omenesc.
      Stai jos, nota 4.

  12. Ion Valahul

    Celor care aproba cu atita usurinta aceste cheltuieli le recomandam sa citeasca cuvintarile pe care acest personaj le tinea in Dieta de la Budapesta prind taranul roman si maghiarizarea prin orice mijloace a acestuia incit din Ungaria sa dispara orice minoritate. Numai cel care vorbeste ungureste are dreptul sa manince piine ungureasca .Aceste idei le promova cel pe care-l considerati mare iubitor de romani.

    1. Anonim

      istoria asta ! bato focu ! suntem un popor prost educat, care si-a uitat si istoria

  13. Anonim

    Statuia cu pricina , simbolizeaza fara tagada , umilinta la care a fost supusa natia romana din Transilvania, de catre maghiarii vremurilor apuse ! Astazi ciumatii rosii batjocoresc memoria lui Iuliu Maniu , lasand casa memoriala de la Badacin in ruina ! Sunt bani pentru aceasta statuie , demolata pe buna dreptate in perioada interbelica , pusa la loc de comunisti ! RUSINE CIUMA ROSIE !

    1. Sipos Andras

      baronul Wesselényi Miklós a fost primul dintre baroni,cine a dat independenta sociala a iobagilor din Ardeal,in anii acela inca nu era Ardealul o parte din Ungaria.Adica si Ardealul era o tara independenta.Fiindca baronul a petrecut viata sa mai mult in mosia sa in Jibou,taranii erau in mare majoritate romani.Apoi in anul 1848 dupa izbucnirea revolutiei maghiara impotriva tiraniei hasburgiene poate si el a fost acord cu multi alti maghiari in chestiunea a unirii cu Ungaria.Dar statuia din Zalau reprezinta chiar gestul baronului,ca el trebuie sa coboara jos din baronia sa,si incepe intru-n fel de dialog cu fostul supusi sai,ca si ei sunt deja considerati,ca cetateni a societatii.

  14. Anonim

    ion valahul ! ai uitatfaptul ca majoritatea nobililor maghiari au creat sute de locuri de munca, au sprijinit scoli, biserici, spitale, au cunstruit drumuri….. cladiri (conace, casteluri, biserici..) de care ar trebui sa fim mandri , care sunt monumente istorice ! De care din pacate nu avem grija ! Exemplu: castelul de la Garceiu (distrus), castelul de la Treznea, conacele de Surduc, Galgau, Almasu, ….etc. , care ar fi putut valorifica turistic ! (nu numai pentru turisti maghiari !)

  15. Anonim

    Si inca ceva pentru ion valahul : ce au facut si ce fac „nobolii” actuali pentru semenii lor ? Ce fac si ce au facut baronii prezentului pentru societeatea prezentului ? Si nu uita ca si maghiarii din Zalau si din Salaj contribuie la bugetul local sau al judetului !

  16. Ion Valahul

    Da, grofii unguri au creat sute de mii de locuri de munca silnica pentru iobagi romani daca ne amintim de Unio Trium Natiorum.Conacele ,castelele si alte edificii s-au creat din efortul depus de acesti romani ,, tolerati ,, le-au folosit stapinii lor iar dupa 1989 majoritatea au fost retrocedate chiar si la cei condamnati pentru crime de razboi.

  17. Anonim

    Isus zicea: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23:34.)

  18. Anonim

    90%DIN COMENTARII DOVEDESC FAPTUL CA ROMANII NU SI-AU UITAT ISTORIA IAR AUTORITATILE LOCALE VREMELNICE AR TREBUI SA BAGE LA CAP ASTA SA NU SE JOACE CU SOARTA ROMANILOR PRECUM DRAGNEA si TARICEANU CARE NE-AU VINDUT LA UNGURI

Leave a Comment