Muzeografi, etnografi, oameni de cultură, dar şi elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Zalău au luat parte marţi-17 septembrie, la vernisajul expoziţiei „Rânduială săsească”, expoziţie care se desfăşoară timp de aproximativ o lună la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău a organizat ieri, 17 septembrie, vernisajul expoziţiei “Rânduiala săsească”, expoziţie organizată de Muzeul de Etografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra. Evenimentul a avut loc la Galeria de Artă „Ioan Sima” din municipiu. După cum a explicat Olimpia Mureşan, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, „Rânduiala săsească” este o expoziţie inedită care îndrăzneşte să recompună, prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine şi rânduială, considerate specifice comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. “Rânduiala ca la saşi” este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic. Expoziţia va putea fi vizitată până în 15 octombrie 2013 şi reflectă o imagine a comunităţii săseşti de odinioară creată prin regulile ce îi ordonau atât viaţa privată cât şi pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor. Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala obiceiurilor familiale şi calendaristice, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat.
Printre bunurile culturale expuse se numără semne de vecinătate, piese de port popular, textile de interior şi piese de mobilier pictat, expoziţia fiind completată prin imagini sugestive, de arhivă şi din cercetările de teren, documente de arhivă şi texte bilingve.