Motto: „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară” (Mihai Eminescu, 1850 – 1889, poet şi prozator român)
Prof. Marin Ştefan
3 August 2014. O zi frumoasă, a treia a lunii lui Gustar. A fost o zi de sărbătoare pentru sălăjeni. În primul rând, pentru că era duminică, adică Ziua Domnului, zi de odihnă şi de sărbătoare pentru toţi creştinii. Apoi, pentru că ei au sărbătorit 413 ani de la victoria armatelor unite ale domnitorului Mihai Viteazul şi ale generalului austriac de origine italiană Giorgio Basta, asupra armatelor principelui Transilvaniei, Sigismund Báthory.
A vorbi despre patriotism şi a acţiona în acest spirit în plin proces (fenomen) al europenizării şi al globalizării, pare – la prima vedere – un paradox. Mi-am exprimat acest „punct de vedere” în urmă cu peste cinci ani, dar în alt context, cel al vieţii românilor din Valea Timocului (Serbia). Acum, cu trei zile înaintea prăznuirii Schimbării la Faţă a Domnului, redeschid acest subiect, fără a face o comparaţie nepotrivită în acest sens. Ci, pur şi simplu, pentru faptul că „subiectul” nu mi se pare un paradox, o ciudăţenie, întrucât acesta (patriotismul) este o importantă formă de conştiinţă umană, pe cât de profundă, pe atât de constructivă. Caracteristicile esenţiale ale patriotismului nu trebuie exprimate prin vorbe, ci întărite prin fapte şi activităţi concrete, cu o bogată încărcătură emoţională, care să dovedească dragostea faţă de patrie, respectul pentru eroii neamului, ataşamentul faţă de fiii ei dintre hotare şi dincolo de acestea.
Am fost, din nou, prezent la aniversarea de la Guruslău pentru a-l onora cum se cuvine pe făuritorul unirii tuturor românilor, Mihai Viteazul, pentru a-i cinsti pe bravii luptători, cei care i-au fost alături şi pentru a rememora istoricul eveniment. M-am bucurat de fondul alocuţiunilor personalităţilor, cu precădere de elogiul făcut de dr. Marin Pop – istoric şi cercetător la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, marelui şi inegalabilului domnitor Mihai Viteazul. Am rămas, totuşi, surprins de numărul mic de participanţi la această sărbătoare. Să fi fost de vină canicula? Sau ora nepotrivită, când enoriaşii erau, încă, la Sfânta Liturghie? Poate că amândouă…
Am văzut, însă, destui adevăraţi patrioţi sălăjeni, cunoscuţi şi recunoscuţi, prezenţi la acest eveniment de seamă din istoria multimilenară a poporului român. Au venit, sunt sigur, datorită faptului că iubesc, respectă şi caută să adune şi să îmbunătăţească tărâmurile şi oamenii României, cum bine zicea Nicolae Iorga!
Apreciind eforturile factorilor comunali şi judeţeni pentru desfăşurarea acestei importante sărbători a românilor pe pământ sălăjean, fac „recurs la patriotism”, în contextul organizării viitoarelor evenimente istorice şi culturale, la care să fim cât mai mulţi exponenţi ai unui patriotism român autentic, fără nicio imixtiune de şovinism, cu un ridicat impact educativ şi moral în rândul semenilor noştri! În plus, oricând şi oriunde ne-am afla, să nu uităm că suntem ROMÂNI!
Felicitări organizatorilor şi participanţilor.
Din păcate, odată cu jaful ţării dn ultimii 25 de ani, sentimentele naţionale s-au pierdut. Bogătaşii, la caz de nevoie, vor trebui să-şi angajeze mercenari. Noi n-avem ce apăra !
Mercenar a fost si Mihai Viteazu, iar unirea principatelor se savarsise cu cinci ani inainte de „luptele glorioase” purtate de banul Craiovei.
Mandru ca sunt roman, dar sa nu transformam istoria dupa bunul plac, in utopii comuniste ca cel de mai sus.
ca *cea de mai sus