Sala de lectura a Bibliotecii Judetene Salaj a gazduit ieri, o lansare de carte. Este vorba de lucrarea Pe urmele inaintasilor salajeni, semnata de profesorul de istorie, azi, pensionar, Maria Rusu. Volumul a vazut lumina tiparului in aceste zile la Editura Scoala Noastra din Zalau, la tipografia Tehnoprint. Cartea, asa cum aprecia profesorul Viorel Marginean, in Cuvant inainte, reprezinta o contributie importanta la cunoasterea valorilor culturale ale judetului Salaj. Meritul autoarei este prezentarea unei sinteze a istoriei judetului Salaj, constituind o importanta sursa de informatii pentru profesori si elevi, pentru toti cei interesati de o buna cunoastere a istoriei judetului Salaj.
Maria Rusu include in acest volum, atent si amanuntit documentat, repere din istoria Salajului, personalitati de seama ale acestor locuri. Lucrarea este structurata pe sase capitole: istoricul judetului, oameni de seama (traditii, fiii Salajului, salajeni care au contribuit la dezvoltarea invatamantului, muzeografia din Salaj, contributii la dezvoltarea limbii si literaturii romane, salajeni in presa vremii, asociatiile culturale din Salaj, salajeni de seama pe taramul artelor plastice), batrani ai satelor si intelectuali de la care au fost adunate informatii, scoli din judet atestate documentar avand peste 100 de ani, referiri la presa din Salaj, si bibliografie.
Autoarea a aratat, ieri, ca in volum sunt prezentate cele mai importante personalitati salajene care prin activitatea lor au dobandit dimensiuni nationale: Simion Barnutiu, Gheorghe Pop de Basesti, Ionita Scipione Badescu, Victor Deleu, Iuliu Maniu si Corneliu Coposu. Deloc lipsit de interes este si faptul ca autoarea mentioneaza lista batranilor si intelectualilor din zone rurale care i-au furnizat informatii orale pentru completarea documentarii. Mai mult, asa cum admitea semnatara lucrarii, in paginile cartii se face referire si la oameni cu preocupari deosebite din domeniul culturii mai putin cunoscuti: Vasile Vaida, Ioan Pompiliu, Zilahy Kiss Karoly, Petru Cupcea, Andrei Cosma si altii. As vrea ca lucrarea de fata sa vina si in intampinarea comunitatilor din Bocsa, Basesti, Bobota, Bezded, Maladia, Pericei, Buciumi, Ortelec sau Zimbor, pentru a cunoaste mai bine rolul avut de inaintasii lor in dezvoltarea vietii spirituale a Salajului si a intregii tari. Am convingerea ca lucrarea va fi de folos elevilor, tuturor tinerilor, dar mai ales profesorilor de istorie care ar putea integra activitatea acestor personalitati in lectiile lor de specialitate, a mentionat Maria Rusu.
Cartea, asa cum a aratat autoarea are ca punct de pornire lucrarea sa de grad din anul 1980 Oameni de seama din Salaj, care a fost ulterior completata cu personalitati ce nu puteau fi popularizate inainte de Revolutie, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu si altii. Mi-a placut mult sa adun informatii despre locuri, oameni si evenimente istorice, inca de pe vremea cand eram eleva, iar dupa ce am ajuns la catedra am fost mai direct legata de acest domeniu si de activitatea de documentare. Consider ca profesorii si elevii pot avea in paginile cartii o punte intre istoria locala, nationala si cea universala. Lucrarea este totodata si un mijloc de popularizare a cuvantului scris, care treptat isi pierde din popularitate din cauza televiziunii si internetului, a apreciat Maria Rusu. Reiteram faptul ca Maria Rusu este la debutul in volum, dar a mai contribuit, fiind coautoare alaturi de sotul sau, profesorul Gheorghe Rusu, la realizarea a unei alte carti, un mic-dictionar in domeniul literar, pentru elevii claselor V-VIII.