Cinefilii zălăuani sunt invitaţi, în perioada 7-9 septembrie, în Sala de spectacole a Clădirii Transilvania, la Festivalul de film „One World Romania la Zalău”. Evenimenimentul este inițiat de organizatorii Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”, ajuns la București la cea de-a 12-a ediție și la un număr de 14000 de spectatori/ediție.
„În jurul nostru, în lumea reală, trăim un moment de regresie autoritaristă, de întoarcere la tot felul de fundamentalisme, de reviriment al rasismului și intoleranței. În țările vecine și „prietene”, dar și pe terenul marilor puteri, justiția și societatea civilă sunt atacate, drepturile cetățenilor sunt restrânse, iar istoria redevine un teren de luptă al propagandei de stat”, susţin organizatorii într-un comunicat de presă, precizând că mesajul festivalului se profilează în acest context.
„E nevoie mai mult ca oricând să deschidem ochii. Get Real!: în anul festivismului centenar, ne întoarcem la o imagine pașoptistă, aceea a României care își rupe cătușele pe Câmpia Libertății. Noi transpunem această imagine ideală într-un peisaj real, al acelei Românii care există dincolo de bula noastră și pe care refuzăm să o vedem. E o Românie încă încătușată de lipsuri elementare, în care coexistă mai multe lumi contradictorii. E nevoie mai mult ca oricând ca aceste lumi să comunice, să se cunoască, să intre în dialog. Pentru aceasta existăm, ca festival. Ar fi extraordinar dacă am putea, cu toții, să privim dincolo de bula noastră. Ar fi un nou început”, mai arată sursa citată.
„One World Romania la Zalău” va urma misiunea festivalului de la București, prezentând publicului documentare cu problematici sociale și civice, dar în același timp va include și filme de ficțiune care tratează subiecte relevante pentru societatea românească actuală.
Selecția cuprinde șapte filme de lungmetraj, dintre care patru documentare și trei filme de ficțiune. Majoritatea filmelor propuse sunt foarte recente, iar două dintre ele sunt desprinse din ediția din 2018 a festivalului „One World Romania”: filmul documentar sârb „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, câștigător al Trofeului OWR 2018 și documentarul „Sexpertul vă răspunde”. Ambele filme tratează subiecte relevante și actuale, precum influența lungilor ani de comunism asupra societăților din țările Fostului Bloc Comunist sau importanța educației sexuale pentru tineri (și nu doar pentru ei).
Celelalte filme documentare pe care le propune selecția sunt realizate de doi dintre cineaștii români cei mai importanți ai momentului. Filmul „Țara moartă”, realizat de Radu Jude, prezintă anti-semitismul românesc al perioadei interbelice, iar „Marele jaf comunist”, realizat de Alexandru Solomon, prezintă un caz spectaculos, al unei bande de jefuitori pe care regimul comunist românesc i-a transformat într-un adevărat mit.
Cele trei filme de ficțiune prezente în program sunt recente și multi-premiate în festivaluri internaționale. „Inimi cicatrizate”, al regizorului Radu Jude, „Soldații. O poveste din Ferentari”, al cineastei Ivana Mladenovic și „Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu, au în comun concentrarea asupra unor chestiuni puțin discutate în societatea românească, precum îndelungata influență a legionarismului asupra elitelor culturii române, tabu-ul reprezentat de relațiile amoroase între persoane de același gen, cu atât mai mult când acestea aparțin unor etnii diferite, sau metodele autoritare care stau uneori la baza modelului pedagogic în seminariile teologice ortodoxe.
Toate proiecțiile vor fi urmate de dezbateri cu invitați speciali. În cazul majorității filmelor propuse, publicul va avea ocazia de a discuta ulterior cu unii dintre cei mai importanți cineaști ai momentului. Patru invitați importanți vor veni la Zalău pentru a discuta cu publicul: producătoarea Ada Solomon, regizoarea Ivana Mladenovic, regizorul Alexandru Solomon și regizorul Daniel Sandu.