În urma acuzaţiilor făcute de către consilierul judeţean Alin Demle, privind lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor din donaţii pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, preotul Cristian Borz, cel care coordonează proiectul de restaurare, a reacţionat public, făcând unele precizări.
„Magazin Sălăjean” a prezentat într-un articol din 30 iulie comentariile făcute de către social-democratului Alin Demle în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean, când au fost alocaţi 100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric de la Bădăcin. Atunci, alesul judeţean a pus la îndoială faptul că sumele din donaţii au fost folosite exclusiv pentru lucrările de investiţii şi sublinia că banii cheltuiţi până acum ar fi fost suficienţi pentru construirea unui ştrand termal. „Din ce am înţeles, până acum s-au făcut donaţii de 900.000 de lei pentru Casa Maniu, după părerea mea, foarte mulţi bani. Cu sumele acestea ar putea fi construit un ştrand termal. Pe metru pătrat, cheltuielile la modernizarea Centrul Militar Judeţean (actualul sediu al Centrului de Cultură Sălaj – n. red.) sunt de 2,5 ori mai mici, iar cele de la Ambulatoriu, de 1,5 ori mai mici. Sunt foarte mulţi bani, a căror cheltuială beneficiarul nu a justificat-o măcar în presă. Eu am dubii că aceşti bani se folosesc în totalitate pentru ce au fost donaţi”, opina Demle.
La o săptămână distanţă, preotul Borz a transmis presei un comunicat în care subliniază că suma vehiculată de către consilierul PSD nu este corectă şi că în realitate s-au cheltuit 439.164 de lei. „Am fost acuzați că nu am anunțat de la început care sunt costurile totale, însă încă din 2015 am anunțat că Devizul general alcătuit de proiectanți se ridică la 349.930 euro”, precizează Cristian Borz, explicând că până la această oră au fost efectuate lucrări de consolidare a fundației, a pereților, refacerea în totalitate a acoperișului, instalația electrică, instalația sanitară interioară, tencuieli interioare și exterioare, refacerea planșeului peste parter cu grinzi și scândură, iar acum se montează tâmplăria din lemn recondiționată, toate acestea cu mai puțin de o treime din sumă. „Există de asemenea foarte multe lucrări „ascunse” cum sunt cele de subzidiri sau de consolidare a pereților, dar pentru toate acestea există situații de lucrări și procese verbale”, arată sursa citată.
Cât despre asocierea Casei de la Bădăcin cu un ştrand termal, Cristian Borz spune: „Domnul consilier a făcut o comparație între reabilitarea Casei Memoriale și construcția unui ștrand termal. Comparația mi se pare total nepotrivită, reabilitarea unui monument istoric nu se poate compara nici măcar cu construcția unei case de locuit, deoarece reabilitarea unui monument istoric presupune realizarea unui proiect tehnic de către specialiști avizați de Ministerul Culturii, avize speciale, lucrările de restaurare se execută de către municitori calificați etc.”
De asemenea, preotul aminteşte că încă de la începutul campaniei publice pentru salvarea monumentului de la Bădăcin, coordonatorii proiectului au arătat, de mai multe ori, în materiale de presă, care este stadiul lucrărilor şi sumele cheltuite, iar pe pagina oficială de Facebook a campaniei au fost afișate toate donațiile și sponsorizările.
Ei, derbedeu demle a vrut să-și dea importanță, că n-are!
Vedeti cat se cheltuie cu reabilitarea soclului statuii lu Weseleny din Zalau, cam 150000 euro. Acum sa faceti comparatii!
Si mie mi se pare……… cine nu e specialist in asemenea lucrari sa faca bine sa taca dun gura pe veci.Technia e technica, politica e bla, bla, bla….
Pentru Anonim, 6 august 2018 at 11:50: Bună ziua! Nu cred că e derbedeu Alin Demle. Este altceva, pentru mine, mult mai grav! Am aproape 55 de ani de presă jurnalistică, publicistică, fiind membru titular al Asociației Jurnaliștilor Sălăjeni și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dar așa ceva n-am mai văzut, n-am mai citit, n-am mai auzit etc. Aș putea să spun multe, dar mă opresc la acest catren: „Din ștrand la Memoriala Casă / A lui Iuliu Maniu – erou național, / Alin Demle a fost luat de „val”, / Pentru că de istorie și cultură nu-i pasă!!!”. S-aveți sănătate și succes în orice activitate! Doamne-ajută! Marin ȘTEFAN.
P.S. Azi, 6 august 2018, este Praznicul SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI (Dezlegare la pește) și mă întreb: pentru noi, pământenii creștini, nu este „dezlegare” pentru a fi buni, mult mai buni cu noi, cu cei dragi nouă, cu oricine, mai ales în Anul Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918??? S-auzim de bine! Același
Vb cumva de CJ care luni la rand a refuzat sa aloce fonduri pt reabilitarea casei memoriale? acum pe ce baza isi da cu parerea? pe baza de carnet de membru la partid, ca nu a putut sifona el banii unde trebuie?
Am folosit mai sus cuvîntul „derbedeu” cu înțelesul (aflat în dicționare) de lichea, pușlama, secătură.
Cum sa aloce Consiliu judetean mai multi bani pentru Casa memoriala Iuliu Maniu” cand in componeneta sa,se afla oameni alesi de teapa acestui Demle.Un neica nimeni care a invatat,probabil ,ca Iuliu Maniu a fost dusmanul poporului(adica comunistilor)Tata ,tara pe mana cui ai ajuns! Demle pune mana pe carte ca sa mai inveti(daca poti/intelegi) sa nu ajungi sa compari porciii cu holocaustul sau capitalele tarilor sau………multe altele
Cum ar fi sa ii multumiti preotului ? Numai cine nu il cunoaste poate face astfel de afirmatii.Iar cei ce nu-l cunosc nu stiu ce pierd!!
Taman preotul Cristian Borz sa fie acuzat de lipsa de transparenta? Se vede cu ochiul liber ceea ce a facut!
Felicitari, Cristian Borz!