Pipe din coceni şi scoici, în expoziţie la Zalău

VIDEO

Zălăuanii interesanţi să viziteze o expoziţie inedită sunt aşteptaţi să treacă pragul Muzeului de Artă “Ioan Sima”, care găzduieşte până în 13 decembrie, expunerea itinerantă de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, intitulată “Pipa, obiect de ritual, instrument al viciului, obiect cu valoare artistică”.

Piesele prezentate sunt realizate din os, fildeş, metal, lemn, trestie, porţelan, sticlă, coceni de porumb, spumă de mare, rădăcini, plută, lemn de Brier, scoici, unele fiind chiar funcţionale şi având diverse mărimi şi culori. Exponatele, toate foarte vechi (cea mai recentă este datată din 1913), sunt de o mare diversitate şi provin din Europa, Asia şi America. Una dintre cele mai reprezentative piese este “Pipa păcii” sau Pipa Sacră, un semn mistic al unirii dintre natură şi zei, extrem de respectată de pieile roşii.

Potrivit Janetei Ciocan, muzeograf în cadrul instituţie băimărene, colecţia de pipe a aparţinut lui Horacsek Laszlo, care a donat-o Muzeului de Etnografie din Baia Mare în anul 1913. Colecţia de 350 de pipe a fost rătăcită în timpul celor două războaie mondiale, fiind redescoperită, întâmplător, în urma unei acţiuni de curăţare a pivniţelor muzeului, în 1974. “Într-una din lăzile descoperite în pivniţele muzeului, erau 260 de bucăţi, unele piese disparate. Vorbim despre o colecţie unitară, bine structurată, pipele provenind din toată lumea”, a precizat Janeta Ciocan.

Este o colecţie spectaculoasă prin diversitatea materialelor şi a tehnicilor de realizare”, a completat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.

Leave a Comment