Consiliul Judeţean Sălaj şi Biblioteca Judeţeană “I. S. Bădescu” invită publicul sălăjean la un eveniment comemorativ, ce va avea loc vineri, 7 decembrie, în Sala de Lectură. Acţiunea va cuprinde o expoziţie comemorativă, o prezentare a cărţii “Veronica din Sălaj – o poetă uitată” şi un recital de operă.
Personalităţile sălăjene ce vor fi comemorate în cadrul manifestării sunt Matis Bela (25 de ani de la moartea poetului şi prozatorului), Valentin Marin Meseşan (10 ani de la moartea profesorului şi poetului), Veronica Liscan (80 de ani de la moartea scriitoare), Koos Kovacs Istvan (75 de ani de la moartea scriitorului şi publicistului), Alesandru Papiu Ilarian (135 de ani de la moartea juristului şi omului politic), Vasile Avram (10 ani de la moartea etnologului), Elena Aciu (75 de ani de la moartea profesoarei şi scriitoarei) şi Gavril Trif (100 de ani de la moartea profesorului).
Bate un vânt de prostie dinspre Biblioteca Judeţeană Sălaj
Când văd oameni proşti, unii se irită, altora li se face rău. Pe mine pur şi simplu mă apucă o tristeţe vecină cu depresia. E ca şi cum ai avea un câine căruia nu poţi să îi explici faptul că nu e frumos să îşi mănânce propriile excremente. Deznădăjduire completă. Adevărul e că în ultima vreme m-am cam jucat cu kharma. Am tot glumit pe seama lui Alin Tişe care, în megalomania sa nemăsurată, accentuată de apropierea campaniei electorale, ar fi în stare să redenumească aeroportul şi stadionul cu propriul nume: Aeroportul Internaţional Alin Ţişe, Păunel Arena. Şi tot distrându-ne şi hăhăindu-ne, pericolul a lovit de dincolo de dealuri, din judeţul cepei, Sălaj.
O dezbatere absurdă şi fără sens, care putea să aibă loc doar în România şi evident doar în Sălaj, este redenumirea bibliotecii judeţene. Denumită după camaradul lui Mihai Eminescu, Ioniţă Scipione Bădescu, se doreşte a fi mutat patronajul sub personalitatea lui Vasile Avram. Şocantă este motivaţia directoarei biliotecii, Florica Pop, care se semnează “manager”: “Instituţia noastră s-a confruntat cu mai multe probleme legate de acest nume, motive care ne-au determinat (de multă vreme) să analizăm posibilitatea rezolvării acestora: Nenumărate adrese sosite pe adresa instituţiei cu foarte multe greşeli in scrierea numelui; Intrebări şi solicitări cu referire la opera cărturarului sălăjean (amintim că deţinem doar cateva xerocopii ale poeziilor publicate, legate de legătoria noastră); Imposibilitatea realizării unei expoziţii, prezentări, spaţiu special amenajat pentru prezentarea operei şi activităţii lui I.S.Bădescu; Necunoaşterea in ţară şi in lume a activităţii sale, precum şi desele remarci şi propuneri referitoare la nevoia unei schimbări, atribuind unei instituţii de rang judeţean un nume care să fie reprezentativ pentru cultura sălăjeană şi romanească.”