Reprezentanţi ai Prefecturii şi şefi de instituţii deconcentrate au răspuns, miercuri, invitaţiei directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Sălaj, Doina Cociş, de a face o vizită în teren, la Castelul Bay din Treznea, monument istoric aflat în stare de colaps şi care trebuie reabilitat de urgenţă.
Propunerea oficialului sălăjean a venit la câteva zile duoă ce Institutul Naţional al Patrimoniului a publicat lista monumentelor istorice care vor primi sprijin financiar pentru a fi reabilitate, listă în care nu se regăseşte niciun obiectiv din judeţ.
Nouă monumente în stare de colaps
„Am făcut propuneri de restaurare a monumentelor istorice aflate într-o stare de conservare fragilă, prin introducerea documentaţiilor în Planul Naţional de Restaurare, pe care îl finanţează Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie subordonată Ministerului Culturii. Aceste propuneri noi le face de şase ani, încontinuu, în acelaşi mod. Judeţul Sălaj, din anul 2010 n-a mai primit niciun fel de finanţare, din păcate. Este o situaţie pe care am adus-o în atenţia conducerii ministerului Culturii şi săptămâna trecută, când am fost la o discuţie cu dumnealor”, a declarat Doina Cociş.
Potrivit spuselor sale, nouă sunt monumentele aflate în stare de colaps. Este vorba despre Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Brusturi, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Şoimuşeni, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bulgari, Castelul Bay din Treznea; Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Şamşud, Biserica de lemn „Sf. Vasile cel Mare” din Dragu, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Chieşd şi Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bocşiţa.
Referindu-se la Castelul Bay, directorul Direcţiei pentru Cultură a precizat că a făcut adrese către administraţia locală din comuna Treznea prin care le-a precizat faptul că pot fi accesate fonduri europene pentru reabilitarea castelului, dar că nu a primit niciun răspuns.
Lăsat în paragină de 25 de ani
„În 1990 arăta cu totul altfel, era un castel funcţional. Din păcate a fost lăsat în paragină din dorinţa de a-l face să dispară de pe faţa pământului, pentru că această comunitate a trăit o dramă şi doreşte să şteargă orice fel de urmă care să amintească despre acest lucru. Castelul este un monument istoric de început de secol XIX. Fiind în lista monumentelor istorice orice fel de intervenţie de face în condiţii speciale. S-a solicitat declasarea lui în două rânduri de către Primărie, declasare care să permită demolarea lui şi construirea unui spaţiu de utilitate publică pe acest amplasament. Ministrul Culturii a refuzat de două ori declasarea, ceea ce înseamnă că demolare nu poate fi făcută”, a precizat Doina Cociş.
Aceasta a mai spus că Primăria Treznea, în calitate de proprietar al imobilului, este obligată să se ocupe de conservarea monumentului, şi că Direcţia de Cultură are posibilitatea de a face o plângere penală primarului pentru distrugere de monumente istorice. Totuşi, a adăugat Cociş, un astfel de demers nu ar rezolva problema monumentului.
Direcţia pentru Cultură propune introducerea castelului într-un circuit turistic
„Chiar dacă Castelul Bay nu ne aduce aminte de lucruri plăcute, el ar merita să fie restaurat şi pus într-un posibil circuit pentru că peste 50-100 de ani nimeni nu va mai şti ce s-a întâmplat la Treznea, dacă acest imobil nu va fi pus într-un circuit turistic. De aceea am vrut să venim azi aici, să vedem un lucru sensibil, un lucru care nu ne face cinste”, a conchis sursa citată.
Prezent la faţa locului, secretarul comunei Treznea, Ioan Igreţ, a precizat că doar comunitatea poate decide dacă doreşte sau nu restaurarea castelului, iar în privinţa unui posibil proiect european, instituţia nu are fonduri necesare pentru partea de cofinanţare. Factorii implicaţi au stabilit ca în perioada următoare să organizeze o întâlnire populară în care să se discute această problemă.
Castelul Bay a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, având în componenţă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a celebrei „Punţi a suspinelor” din Veneţia, unică în România. Situat chiar în centrul satului Treznea, imobilul a aparţinut familiei grofului Bay Ferenc, care a locuit în el până în 1944. Ulterior, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, pentru ca după 1990, spaţiul să fie abandonat.
Felicitări primăriei Treznea, castelul grofului Bay, criminal de război, nu trebuie restaurat, el trebuie demolat cărămidă cu cărămidă. Chiar mă mir că a rămas în picioare până în ziua de azi !
Dacă nu s-a putut demola, nu trebuie băgat în seamă, ci lăsat intemperiilor, monumentu p.lii! Niște ruine mucede, ce muzeu să faci? Pentru ce? Să le bagi „sula-n coaste” (cum ar zice Iliescu) localnicilor?
Buna ziua, foarte interesanta aceasta „abordare in forta” dupa ce de 20 de ani nimeni nu a facut nimic (decat o parte din localnici care sub ochii indiferenti ai autoritatilor au furat tot ce se putea fura din acest imobil). In mai multe randuri fostul primar a declarat in presa ca localnicii nu sunt de acord cu reabilitarea castelului, dar acest lucru nu este si nu a fost adevarat. Sigur era mult mai usor sa spui astfel de lucruri decat sa iti bati capul sa obtii niste finantari pentru restaurare. Intrebarea mea pentru cei de la Cultura este unde au fost pana acum? de ce nu au facut plangere penala acum 15 ani, 10 ani, 3 ani, poate asa impinsi din spate cei din Primaria Treznea ar fi facut ceva (si) pentru sat.
Madam siderurgista, … competentă directoare a culturii sălăjene şi … mare om de cultură (ce nu eşti!), nu peste 50-100 de ani, ci nici peste o mie şi o veşnicie nu se va uita masacrul de la Treznea! D-ta ai auzit vreodată despre istorie, despre cultura istorică, despre patriotism şi despre alte cele aidoma? Mai bine ţi-ai mai face câteva magazine familiale de second hand şi ai lăsa lucrurile ăstea celor care se pricep…
de casa lui Maniu de ce nu se leaga ,,,,poate nu le pica nimic sa cheltuie localnicii si apoi vin urmasii lui bay si-l revendica oare chiar asa prosti ii cred pe cei carora le-au murit rudenii inurma atrocitatilor maghiare ,chiar nu aveti pic de rusine?
Cocis si Sauca (doi titani ai culturii romane) ocupa aceeasi functie? Amandoi sunt sefi la cultura.
Vai de istoria romanilor promovata de aceasta „paparuda” pe functie de director.
Deci scroafa asta de la cultură poate accesa fonduri europene decât numai pentru castele de grofi, eventual criminali de război. Pentru monumente româneşti, nu poate. Hai sictir !
Prea mare importanță își dă dna Kocsis și „monumentul” ei!
Sigur ca trebuie reabilitat! Dar cu un buldozer si un demolator cu bila…
Din păcate se vede ca acesti care scriu comentariile sant niste tărani cu 8 clase si amu sau mare !! Un om cu carte si civilizat nu asa ar gândi ca trebe distrus un monument ! În Europa cate masacre a fost făcute ? In Germania lagărul nu au distrus si acolo mi de oameni au murit nevinovat ! Dar in Romania exista inca mentalitatea aia ca trebe distrus totul in loc sa reabiliteze si sa facă bani si sa atraga turiști ! Si planget ca nu vin turiști ca nu are ce sa vada in Salaj asa precis nu o sa vine si bani nu o sa facă nici o comuna sau orasi ! Si da ar trebuii băgați toti in pușcărie toti care distruge monumente istorice si o pedeapsă cel putin 50 de ani ! Dar cine prost a crescut ala și ramane !
În 7 rânduri și jumătate ai cel puțin 20 de greșeli. După cum scrii, ai 2 clase, ca trenul.
Cine a zis că trebuie distrus? Nu trebuie distrus! Trebuie doar lăsat așa, să se distrugă singur.
Dar dacă ai bani, du-te și încearcă să-l „reabilitezi” pe Bay Ferenc, să vezi dacă te lasă cineva de acolo!
Trebuie reabilitat iar dupa reabilitare sa fie repartizat ca sediu la UDMR Salaj.
Degeaba doamna directoare ca nu te suporta deloc orasul asta. Nimeni nu te vorbeste de bine.Iriti si prin simpla ta aparitie.