Palmă peste obrazul gros al autorităților sălăjene: Primăria Oradea donează 50.000 de euro pentru reabilitarea Casei „Iuliu Maniu”

Ce nu au reușit (sau nu au vrut) autoritățile sălăjene, au făcut alții. În ședința Consiliului Local Oradea de joi, 26 aprilie, a fost supusă la vot alocarea unei sume foarte importante pentru reabilitarea Casei memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Potrivit proiectului, sprijinul financiar vine în urma unui protocol de parteneriat încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică, în proprietatea căreia se află imobilul.

Aleşii orădeni au dat undă verde, joi, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, unui proiect privind sprijinirea cu 233.000 lei (aproximativ 50.000 de euro) a lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, situată în Bădăcin, comuna sălăjeană Pericei, aflată în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice.

Potrivit inițiatorilor proiectului, „Scopul reabilitării Casei memoriale „Iuliu Maniu” este de a celebra Centenarul şi de a evidenţia persoana marelui om politic ca parte a realizării Marii Uniri din 1918. Este un loc însemnat în care s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania şi unde s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. În acest sens, s-a încheiat și un protocol de parteneriat încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea, care a intrat în vigoare începând cu data de 26 aprilie.

Casa memorială „Iuliu Maniu” este un monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie maternă din familia lui Simion Bărnuţiu, în satul Bădăcin, din comuna Pericei, la 5 km de Şimleu Silvaniei. În raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre se menţionează că, la conacul de la Bădăcin, s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania. „Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, arată raportul. Iuliu Maniu şi-a lăsat casa părintească moştenire Bisericii Române Unite cu Roma. Imobilul a fost confiscat de autorităţile comuniste în anul 1947 şi folosit ca depozit pentru îngrăşăminte agricole. În anul 1998, Curtea Supremă de Justiţie a României a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu şi înlăturarea „pedepsei complementare a confiscării averii”. În prezent, Casa memorială a devenit proprietatea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, motiv pentru care executivul local a propus, iar aleşii au aprobat în unanimitate acordarea sumei de 233.000 lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare.

7 Thoughts to “Palmă peste obrazul gros al autorităților sălăjene: Primăria Oradea donează 50.000 de euro pentru reabilitarea Casei „Iuliu Maniu””

  1. Anonim

    Comuniștii au scos în afara legii Biserica Unită în 1948. Pesediștii sînt fii comuniștilor. Ce-l interesează pe Tiberiu Marc memoria lui Iuliu Maniu și Unirea din 1918?! Ei, dacă era vorba de vreun Iliescu sau Dragnea, dădea urgent banii! Despre asta e vorba, indiferent de cuvîntările și justificările lor.

  2. Anonim

    Sa mearga securistu cu ciuntu in Oradea sa vada un oras in plina ascensiune, parca e alta tara! Jigodiile astea nu fac nimic pentru Zalau, doar minciuni ca si cu reparatia strazii Simion Barnutiu! Rusine comunistilor!

  3. Anonim

    PSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUPSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUMA ROSIE PSD = CIUMA ROSIE s.a.m.d.

  4. Anonim

    Stie cineva de câți bani ,în total,ar fi nevoie pentru încheierea lucrărilor?

  5. Anonim

    SI CARE-I PROBLEMA? IULIU MANIU,A FOST O PERSONALITATE A INTREGII TARI,NU NUMAI A SALAJULUI! DECI,ORICINE DIN TARA,POATE AJUTA LA REFACEREA CASEI ACESTUIA!

    1. Anonim

      Asa este! Iuliu Maniu este al nostru, al tuturor romanilor! El a avut un rol preponderent in realizarea Marii Uniri! Asa ca haideti fratilor romani sa cinstim pe cum se cuvine pe marii nostri eroi! S-aude oare pana la festitu?

Leave a Comment