MOTTO: „Limba română – cea mai frumoasă creație spirituală a poporului român. Ea rămâne marca trecerii noastre ca popor prin această lume” (IOAN-AUREL POP, istoric, președinte al Academiei Române)
Ea se intitulează „CARE PE CARE” și este o premieră a audiovizualului românesc la TVR1 din 8 mai 2023, de luni până joi, de la ora 18. Este prima emisiune-concurs, exclusiv despre limba română. Cui se adresează? „Pentru românii pasionați de TVR1, pentru cei care doresc să-și verifice și completeze cunoștințele de gramatică, dar și pentru toți cei care doresc să-și mențină creierul antrenat”. Prin conținutul său „este o întrecere de cunoștințe de gramatică, atât scris, cât și vorbit”. Concurenții trec prin toată gramatica limbii noastre, nu sub aspect teoretic prin definiții, ci prin întrebări și exerciții practice. Telespectatorii care o urmăresc află cât de bine vorbesc românește și-și actualizează cunoștințele, dar își antrenează și gândirea, memoria. Concursul „CARE PE CARE” este mediatizat de RUXANDRA GHEORGHE NEGREA, cea care de 20 de ani prezintă pe același canal TV emisiunea „VORBEȘTE CORECT!” Participanții, în număr de patru la fiecare emisiune, trec prin 4 runde de întrebări, pentru fiecare răspuns corect primesc o sumă de bani, diferită de la o rundă la alta întrucât dificultatea probelor crește treptat. Unele dintre rundele concursului sunt eliminatorii, astfel că în finală ajung doi concurenți care se întrec într-un duel lexical. Așadar, fiecare ediție are cinci runde, care transformă emisiunea într-un „spectacol lingvistic total”. Pentru fiecare întrebare, cei patru concurenți au la dispoziție un scurt timp pentru a răspunde. Întrebările sunt adresate de moderatoarea RUXANDRA GHEORGHE NEGREA, foarte comunicativă, amabilă, empatică și deosebit de clară în explicațiile sale, la finalul fiecărei runde, încât nicio întrebare nu rămâne neelucidată. Adevărate „lecții” practice de limba română pe înțelesul tuturor, o noutate în concursurile românești.
Runda I: Genericul ei: „SPUNE FINALUL!”
Concurenții primesc expresii sau proverbe românești frecvent utilizate de vorbitori, iar lor li se cere să-i ofere finalul ce lipsește din formularea moderatoarei: De exemplu: „Lauda de sine…”; „A vinde castraveți…”
Este o testare contracronometru a gradului de cunoaștere a proverbelor și expresiilor românești uzuale, dar și numeroase. Fiecare răspuns corect valorează 100 de lei.
Runda II: „ORI UNA, ORI ALTA”
Ea verifică atât cunoașterea gramatici limbii române, cât și viteza de reacție a competitorilor. Acestora li se prezintă patru propoziții sau fraze, fiecare cu o variantă corectă și una greșită, iar ei trebuie să aleagă varianta corectă și s-o explice.
Fiecare răspuns corect valorează 150 lei.
Exemplu: Care-i varianta corectă?
- – De trei zile ninge în continuu
- – de trei zile ninge încontinuu
Corectă, varianta b.
Runda III: „VÂNĂTOAREA DE GREȘELI”
Este o rundă eliminatorie. Prezentatoarea dă start unei rulete grafice video-wall, care se oprește la una din cele 6 variante: Televiziune, Muzică, Film/Teatru, Social media/Internet, Presă, Biblioteca titlurilor greșite. În funcție de variantă, concurenților li se prezintă o secvență din acest domeniu în care trebuie să găsească și să explice greșelile. Concurentul cel mai slab în această rundă este eliminat. Fiecare răspuns corect valorează 150 lei. În ediția din 8 mai 2023, la această rundă a fost o secvență din filmul românesc „B.D. la munte și la mare”. O greșeală descoperită: MERBORO în loc de MARLBORO (țigări).
Runda IV: „DE UNDE ȘI PÂNĂ UNDE”
Aceasta, una dintre cele mai dificile, cere explicarea sensului și provenienței a cinci cuvinte și expresii. Cel care acumulează cei mai puțini bani în urma acestei probe, va fi eliminat, iar primii 2 clasați încep proba finala intitulată „DUELUL”. Fiecare răspuns corect la runda a 4-a valorează 200 de lei.
Exemple: – avocatul diavolului; pielea usului din pădure; pațachină; mentor; „DRUMUL TABEREI”; „FIRUL ARIADNEI”.
Runda V: „DUELUL”
Un răspuns corect – 200 de lei.
Înainte de concursul propriu-zis, fiecare candidat trimite o lista cu 10 cuvinte, pe care să le folosească dacă va ajunge în etapa finală. Cei 2 finaliști își adrsează în ordine unul câte unul din cuvintele alese. Câștigă cel care dă cele mai multe răspunsuri corecte, dovadă că este un bun cunoscător al lexicului limbii noastre. Pe lângă premiul final în bani, finalistul-câștigător va primi drept cadou două lucrări fundamentale ale limbii române: DOOM 3 și DEX-ul.
Prin ce se unicizează această emisiune concurs? Este prima dedicată exclusiv limbii române ce are un conținut bogat, divers, atractiv, benefic pentru telespectatori. Fiecare emisiune este o lecție practică de cunoaștere a limbii române în aspecte din morfologie, lexic, semantică, etimologie, sinonimie, ortografie, ortoepie etc. În ea se testează nu doar competența lingvistică a concurenților, ci și gândirea/logica lor, prezența de spirit, spontaneitatea, puterea de concentrare, cultura generală, capacitatea de a reține esențialul, modul de-a transforma gândul în cuvinte, stăpânirea de sine și, nu în ultimul rând, tăria de a ști să pierzi în mod civilizat într-o competiție.
Concursul „CARE PE CARE” se unicizează și prin aceea că demonstrează în mod concret bogăția, varietatea și frumusețea limbii române, dar și cât de importantă este în viața noastră cotidiană, exprimarea/comunicarea clară, corectă, ea dezvăluindu-ne nivelul de cultură, dar și calitatea educației pe care am dobândit-o. Emisiunea câștigă în audiență și prin felul în care ea este moderată de experimentata profesoară în probleme de comunicare în profesia de reporter, crainic, moderator, realizator de emisiuni: RUXANDRA GHEORGHE NEGREA. Pentru dânsa, concurenții sunt parteneri de dialog și nu „elevi” scoși la răspuns. Modestă, nu se „dă” atotștiutoare și găsește timp pentru a purta discuții formale cu concurenții între diferite întrebări sau runde, făcând în felul acesta să le mai „alunge” din inerentele emoții într-un concurs televizat și cu miză mare. Explicațiile date referitoare la corectitudinea unor răspunsuri mai dificile sunt clare, logice, persuasive, ceea ce vine și-n „folosul” nostru, al telespectatorilor.
Postul de televiziune TVR1 face cunoscut că pregătește un concurs special pentru telespectatori! Prin emisiunea „CARE PE CARE”, ne convingem, o data în plus, că „LIMBA NOASTRĂ-I O COMOARĂ” (Alexei Mateevici, 1888-1917) nu doar în sensul figurat, ci și la cel propriu, adică demonstrativ, obișnuit. De ce? Concurenții participanți la „CARE PE CARE”, au șansa concretă de-a pleca acasă cu premii substanțiale în bani, în funcție de gradul de cunoaștere a ceea ce poetul Nichita Stănescu numea metaforic – „LIMBA ROMÂNĂ E PATRIA MEA!” Dincolo de toate cele de mai sus, eu consider că emisiunea „Care pe care” este o modalitate de a cunoaște și gradul de interes al românilor pentru limba patriei lor, precum și viziunea celor mulți și nebăgați în seamă despre mijlocul ce le dă glas gândurilor și sentimentelor pe care le au. Primele concluzii? Încurajatoare! Argumente? Numărul mare al înscrișilor la concurs, diversitatea lor ca profesie și vârstă, ponderea răspunsurilor corecte date, modul în care competitorii își motivează interesul pentru limba noastră care-i „aleasă/să ne spuie-n hram și-acasă/ veșnicele adevăruri”. Concurenții, cei mai mulți, dovedesc că, într-adevăr, limba nostră este „Un șirag de piatră rară/ Pe moșie revărsată”. Un recunoscut lingvist aprecia că „LIMBA ROMÂNĂ ESTE O PATRIE A CUVINTELOR, PROPOZIȚIILOR ȘI FRAZELOR”.
Emisiunea „CARE PE CARE” o demonstrează în mod concret, persuasiv, dar și plăcut celor care o urmăresc. Pentru concurenți, aceasta este „O EMISIUNE CARE TRANSFORMĂ CUVINTELE ÎN BANI”, cum a caracterizat-o moderatoarea ei într-un preludiu la prima ediție.
profesor Octavian Guțu,
Șimleu Silvaniei
[…] MOTTO: „Limba română – cea mai frumoasă creație spirituală a poporului român. Ea rămâne marca trecerii noastre ca popor prin această lume” (IOAN-AUREL POP, istoric, președinte al Academiei Române) Ea se intitulează „CARE PE CARE” și este o premieră a audiovizualului românesc la TVR1 din 8 mai 2023, de luni până joi, de la ora 18. Este prima emisiune-concurs, exclusiv despre limba română. Cui se adresează? „Pentru românii pasionați de TVR1, pentru cei care doresc să-și verifice și completeze cunoștințele de gramatică, dar și pentru toți cei care doresc să-și… Citeste mai mult […]