Fulgerătoarea și regretabila încetare din viață a criticului și istoricului literar Nicolae Manolescu a însemnat și vacantarea postului de președinte al Uniunii Scriitorilor. Recent, au avut loc necesare alegeri a noii conduceri. A fost ales scriitorul de mare prestigiu Varujan Vosganian, o personalitate cu certe calități de conducător. Domnia sa l-a propus ca vicepreședinte pe Angelo Mitchievici. Noua structură are de făcut față unor multiple provocări.
În esență, ele sunt:
– Asigurarea succesiunii firești a generațiilor.
– Uniunea este îmbătrânită, iar promoțiile noi de scriitori nu se arată interesate să intre în uniunea instituțională. Ea nu-i convinge pe tineri să-și dorească să intre în ea, pentru a-i asigura o continuitate firească, benefică.
– Noua conducere a Uniunii Scriitorilor din România se va îndrepta prin proiecte spre promoțiile noi de scriitori. Ei trebuie să vină spre Uniunea Scriitorilor din România, nu ca o favoare pentru aceasta, ci în avantajul lor înșiși, pentru ființarea normală a literaturii române.
– Felul total necorespunzator în care literatura română de astăzi, figurează în manualele școlare și în bibliotecile publice, este și el un motiv de îngrijorare, și de aceea se propune și acest obiectiv ca unul prioritar.
– O altă direcție de acțiune este dată de prezența anemică și cumva la întâmplare a literaturii române în străinătate. Se impune un program coerent de traduceri al unor cărți românești de valoare.
– Vocea scriitorilor români se aude foarte slab în societatea românească. Or, fără scriitori exponentiali, fără cărțile lor, această nație este mult mai săracă.
Oficialii politici trebuie făcuți să înțeleagă acest adevăr simplu. De aceea, este nevoie de prezența activă a scriitorilor, prin inițiative individuale, dar și colective în întregul ei.
– Se vor extinde formele de mediatizare vizuală, gen „România TV” și „O hartă vie a literaturii române”.
Conștientă că are multe noi obiective de atins, noua conducere a Uniunii Scriitorilor din România este optimistă că ele pot deveni, prin efort colectiv, realități viabile.
Mult succes!
Informații preluate de profesor Octavian Guțu din revista „România Literară”, revista săptămânală a Uniunii Scriitorilor din România
[…] iar promoțiile noi de scriitori nu se arată interesate să… Articolul O nouă conducere la Uniunea Scriitorilor din România apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Varujan, acela cu mirul care sa-l salveze de procesele intentate.
Guțule da asta ce uniune e a scriitorilor e că, română nu e ?
Bună aia cu „scriitorul de mare prestigiu”!
Nu cred ca mai poti detașa scriitorul Varujan de omul Varujan, cel care cerșea mila colegilor parlamentari, sa nu i se ridice imunitatea, NICIODATA nu ar fi trebui să ajungă în fruntea Uniunii Scriitorilor un asemenea mâncător de rahat. Chiar s-or fi terminat oamenii onești din tara asta? Din branșa asta?