“Nu mai există manifestări cu interes mic organizate sau sprijinite de CCAJS. Am schimbat lucrurile din mers”  

Interviu cu Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj

 Absolvent al Facultăţii de Filozofie din Cluj-Napoca, poet, editor şi publicist, redactor şef al revistei Caiete Silvane (din 2005) şi preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor din Sălaj, Daniel Săuca, în calitate de director al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a răspuns unor întrebări de interes pentru participanţii la viaţa culturală sălăjeană, lămurind, printre altele, câteva aspecte privind proiectele aflate în curs sau cele viitoare, ale acestei instituţii.

 Reporter: Privit retrospectiv, cum a arătat anul 2015 comparativ cu anul 2014, prin prisma culturii, în judeţul Sălaj? Mai bogat, mai sărac sau s-a menţinut pe o linie constantă în privinţa evenimentelor culturale?

Daniel Săuca: Anul 2015, pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), a fost, cred, cel mai bun din istoria instituției. Am realizat cam tot ce ne-am propus, prin agenda culturală și prin activitatea secțiilor instituției, secția de conservare și promovare a culturii tradiționale, Școala Populară de Arte și Meserii, Ansamblul folcloric „Meseșul”, revista și editura „Caiete Silvane”. De asemenea, am reușit să accesăm un proiect AFCN, „Linii arhitecturale tradiționale”. E puțin, dar anul trecut am fost singura organizație din județ care a reușit accesarea unui asemenea proiect. De altfel, accesarea de finanțări strict „culturale” nu e deloc un lucru simplu și pare că va fi din ce în mai complicat. „Cultura în Sălaj”, firește, nu înseamnă numai CCAJS. Din câte am observat, anul trecut toate instituțiile de cultură județene și din municipiu și-au făcut bine treaba, cel puțin aparent. De altfel, crearea și activitatea CCAJS a stârnit un tip de concurență între instituții, ceea ce până la un punct e un lucru bun. Partea mai puțin bună în activitatea culturală în Sălaj nu numai anul trecut o reprezintă lipsa uneori totală de evenimente artistice, culturale în mediul rural și în unele orașe. Un alt aspect să-i zicem negativ: îngrămădirea mai tuturor activităților, evenimentelor culturale în Zalău. Ar fi nevoie, printre altele, de o agendă comună (la nivel județean și municipal) a evenimentelor culturale, literare, folclorice etc. în așa fel încât să nu mai existe suprapuneri de manifestări. Mai ales pentru a potența prezența publicului (și așa nu foarte numeros) la toate evenimentele culturale, indiferent de instituția organizatoare.

Rep.: Editarea de carte este deja o activitate consacrată a CCAJ Sălaj. Concret, câte cărţi s-au editat în 2015 şi care au fost lucrările cele mai importante?

D.S: Editura „Caiete Silvane” este, cu siguranță, cea mai harnică și, poate, cea mai serioasă editură sălăjeană. Anul trecut am reușit să edităm și să tipărim 33 de cărți, în condiții din ce în ce mai bune. Editura noastră, după cum cred sau sper că se știe, e o editură de „nișă”, în sensul că sprijinim, promovăm în special autori sălăjeni și cărți care vizează spațiul sălăjean. Cartea anului, să-i spunem așa, e reeditarea (și prin aducerea la zi a limbajului) unei părți din „Pedagogia” lui Simion Bărnuțiu, demers la care a trudit aproape doi ani cărturarul sălăjean Traian Vedinaș, profesor universitar la UBB. O altă apariție importantă, seria de patru volume din proiectul „Satele sălăjene și poveștile lor” a cercetătoarei Camelia Burghele, volume ce vor fi lansate destul de probabil în luna februarie. De fapt, toate cărțile editate de noi sunt importante, indiferent de colecție, și pentru că obiectivul nostru e strategic. Îl repet: promovarea autorilor, cercetătorilor sălăjeni, a cărților care vizează spațiul cultural sălăjean. Lista cărților apărute poate fi accesată pe site-ul instituției, culturasalaj.ro.

Rep: Care sunt activităţile sau evenimentele care prind cel mai bine la public? Cum pot eu, cetăţeanul, să aduc la cunoştinţa CCAJ ce îmi doresc să văd, să ascult sau să citesc?

D.S: Folclorul rămâne, în Sălaj, cel mai „prizat” domeniu cultural, chiar dacă, nu de puține ori, se manifestă în medii nu tocmai prietenoase. Cu artele. În altă ordine de idei, toate manifestările noastre (lecturi publice, conferințe, lansări de carte, expoziții, producții ale școlii populare, spectacole diverse etc.) au public. Din estimările noastre, de exemplu în cursul anului trecut au trecut pragul CCAJS peste 11.000 de persoane (de la cursuri de dans, la cursanții școlii populare, vizitatori ai expozițiilor, public la conferințe, concerte, expoziții ș.a.). Nu e puțin. Și pentru că la acest număr se adaugă participanții la numeroasele manifestări organizate sau sprijinite de noi în Zalău și în județ (festivaluri, spectacole ș.a.). Cât privește partea a doua a întrebării dvs., noi am fost și suntem deschiși la propuneri, idei, sugestii. Le așteptăm la sediul instituției, la telefonul 0260 – 612870 sau pe e-mail la office@culturasalaj.ro.

Rep: Este nevoie de act cultural de calitate în toate colţurile judeţului. Cum decurge colaborarea cu primăriile din judeţ şi cum reuşiţi să ajungeţi şi prin ce evenimente, până dincolo de granţele oraşelor sau ale comunelor mai mari.

D.S: Colaborarea cu primăriile e din ce în ce mai bună, cu toate că, din păcate, există încă primării, comune care nu au nicio treabă cu activitățile culturale. Există și cămine culturale care, chiar modernizate, reabilitate fiind, nu au văzut alte „manifestări” decât nunți, botezuri și parastase. Vom încerca, în continuare, să fim cât mai prezenți în mediul rural. Prin spectacole, proiectul „Acasă ca demult”, implicarea în diverse proiecte de conservare și promovare a culturii tradiționale. În acest an va trebui însă să așteptăm și rezultatele alegerilor locale. E posibil ca mulți primari să nu se mai regăsească în funcții. Așa că, în acele cazuri, vom fi nevoiți să reluăm dialogul pe ceea ce ne interesează.

Rep: Care sunt evenimentele pe care sălăjenii nu ar trebui să le rateze în acest an şi nu dacă aveţi şi surprize pentru public în acest an.

D.S: Nu sunt mari surprize. Am păstrat agenda culturală de anul trecut, cu mențiunea că vom lucra în continuare pentru o organizare cât mai bună a fiecărui eveniment. Nu vreau să reiau ceea ce deja a scris și „Magazin Sălăjean” despre Agenda culturală 2016. Cei interesați o pot consulta pe site-ul nostru, culturasalaj.ro.

Rep: În cazul în care o anumită categorie de evenimente sau acţiuni, tematici, nu sunt, chiar şi după mai multe încercări, căutate de public sau interesul este mic, aveţi în vedere şi anumite reconversii, schimbări în agenda CCAJ? Sau se merge pe ceea ce s-a stabilit iniţial, cu toate riscurile asumate şi banii aferenţi, cheltuiţi?

D.S: Am schimbat lucrurile din mers. Nu mai există manifestări cu interes mic organizate sau sprijinite de CCAJS. Oricât ar părea de riscantă o asemenea afirmație.

Rep: Cum atrageţi publicul tânăr? Care sunt activităţile cele mai populare sau cele cu şansele cele mai mari la tineret?

D.S: Printr-o bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și școli, licee din județ. Nu avem o altă șansă decât împreună. Și sunt destule exemple de colaborare reușită, cu o implicare reală a elevilor și profesorilor: diversele lansări de carte și conferințe, lecturi publice; târgul de mărțișoare tradiționale; expoziții (de pildă, Liceul de Artă „Ioan Sima” a organizat la noi destule expoziții și proiecte); festivalul județean de teatru pentru elevi; „Școala altfel” ș.a.

Rep: Caiete Silvane a devenit deja o emblemă a scrisului sălăjean. Ce va aduce nou, în acest an, revista? Cum o pot citi şi cei care nu au pe raza localităţilor, un chioşc de presă?

D.S: Nu tot ce e „nou” e bun. „Caiete Silvane” a demonstrat, cred, prin constanță și profesionalism, că e publicație serioasă de cultură, apreciată ca atare și în județ și în țară. Revista noastră, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj, a Primăriei și a Consiliului Local al municipiului Zalău, cu sprijinul tuturor instituțiilor de cultură din județ (am semnat la sfârșitul anului trecut un protocol pe încă cinci ani pentru editarea revistei), va continua să ofere un produs cultural de calitate, cu un dozaj fin între „local, județean” și „național”. Cele mai simple și eficiente modalități de a lectura revista „Caiete Silvane” rămân accesarea site-ului caietesilvane.ro sau abonamentul la revistă (prin redacție, Poştă și Damco).

 

 

 

 

Leave a Comment