Cu ocazia împlinirii a opt decenii de relaţii diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale dedicată acestui eveniment.
Timbrul emisiunii comune ilustrează ca element heraldic românesc detaliul unei peceţi din secolul al XV-lea care i-a aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân. Peceţii i se alătură stema Ordinului Suveran de Malta – crucea malteză care se regăseşte ca simbol şi în grafica peceţii. Ca fundal s-a folosit ilustrarea unei hărţi vechi a teritoriului românesc.
În perioada domniei sale (1386-1418), Mircea cel Bătrân s-a manifestat ca un important luptător pentru apărarea creştinătăţii. A fost singurul domnitor român care nu a fost vasalul nimănui şi a avut alianţe în lupta antiotomană cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg şi cu regale Poloniei, Vladislav Jagello. Totodată, domnitorul român a trimis o delegaţie a Ţării Româneşti la Konstanz (Germania de astăzi) pentru a participa la Conciliul ecumenic general al lumii creştine, desfăşurat între 1414 şi 1418.
Ordinul Suveran Militar ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (italiană: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta), de asemenea, cunoscut sub numele de Ordinul Militar Suveran de Malta ( SMOM ), Ordinul de Malta sau al Cavalerilor de Malta , este un ordin religios romano-catolic, în mod tradiţional militar, de natură cavalerească si nobilă. Este cel mai vechi supravieţuitor al vechiului cavalerism. Are sediul în Roma, Italia.
SMOM este continuarea modernă a ordinului medieval original al Sfântului Ioan de Ierusalim, cunoscut sub numele de Cavalerii Ospitalieri, un grup fondat în Ierusalim la 1050 ca un spital pentru a oferi îngrijire pentru săraci şi bolnavi, pelerini în Ţara Sfântă. Dupa cucerirea Ierusalimului în 1099 în timpul primei cruciade, a devenit un ordin militar în conformitate cu statutul propriu. Dupa pierderea teritoriilor creştine, Ordinul a operat de la Rhodos (1310-1523), iar mai târziu de la Malta (1530-1798), peste care a fost suveran. Deşi acest statut s-a încheiat cu Napoleon, Ordinul ca atare a supravieţuit. Acesta îşi păstrează pretenţiile sale de suveranitate în temeiul dreptului internaţional şi i-a fost acordat statutul de observator permanent la Naţiunile Unite.
Astăzi, Ordinul numără circa 13.000 de membri; 80.000 de voluntari permanenţi; şi 20.000 printre personalul medical, inclusiv medici, asistente medicale, auxiliari şi paramedici. Scopul este de a ajuta persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, copii refugiaţi, fără adăpost, cei cu boli terminale şi lepră de pe cinci continente ale lumii, fără deosebire de rasă sau religie. În alte ţări, inclusiv Franţa, Germania şi Irlanda, asociaţiile locale ale Ordinului sunt vitale ca şi formare în servicii de prim ajutor şi a serviciilor medicale de urgenţă. Ajută şi victimele catastrofelor naturale, epidemiilor şi conflictelor armate. Ordinul are un numar mare de Priorate locale şi asociaţii în toată lumea, dar există, de asemenea, o serie de organizaţii similare, cu nume sonore care sunt independente, inclusiv numeroase comanderii frauduloase care doresc să profite de prestigiul Ordinului.
În heraldica ecleziastică a Bisericii Romano-Catolice, Ordinul de Malta şi Ordinul Sfântului Mormânt sunt singurele care işi pot afişa blazoanele de arme în context laic.
•Număr de valori – 1
•Dimensiune timbru – 48 x 33 mm
•Dimensiune bloc – 120 x 93 (în album filatelic)
•Dimensiune minicoală – 164 x 119 mm
•Paginare – în coală de 32 de timbre, minicoală de 8 timbre + 1 vignetă şi bloc de 2 timbre cu manşetă ilustrată
•Sistem de tipărire – offset, la 4 culori pe hârtie cromo-gumată Anglia
•Tirajul total al emisiunii – 44.800 de timbre, 4,800 în coli de 32 de timbre, 38.000 în minicoli de 8 timbre + 1 vignetă şi 2.000 în bloc de 2 timbre
•Machetator – Răzvan Popescu
•FDC-uri – 1.750 de plicuri (1.000 în album filatelic), echipate cu timbrul emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila “prima zi”
•Cărţi maxime – 500 bucăţi
•Număr de listă – 1961 serie, 1961a carton filatelic, 1961b album filatelic
Daniel Mureşan