Fără îndoială, prezenţa masivă a oamenilor duminică de duminică în bisericile ortodoxe dovedeşte o intrare în normalitate a vieţii cotidiene, aşteptată de toţi românii.
Am remarcat strădania preoţilor în marea lor majoritate de a căuta să înfrumuseţeze momentele de rugăciune cu producţii artistice de calitate. Maiestuoasa Catedrală “Sfânta Vinere” se înscrie în această tendinţă de a îmbina momentele de rugăciune cu cântări care să susţină mesajul acestora şi să creeze adevărate stări de satisfacţie pentru miile de credincioşi prezenţi.
Eminentul preot paroh Ioan Ghiurco, ctitorul acestei monumentale construcţii, reuşeşte să adauge zi de zi câte o cărămidă pentru finalizarea capodoperei arhitectonice sălăjene, neuitând să înnobileze şi momentele de rugăciune.
Corul catedralei îşi aduce pe deplin aportul la realizarea acestui deziderat de susţinere artistică a rugăciunii, printr-o prestaţie care vizează profesionalismul, căutând duminică de duminică elemente muzicale care să surprindă în mod plăcut miile de auditori.
Prezenţa alături de cor a unor personalităţi artistice de marcă vine să potenţeze mesajul artistic religios în acest minunat decor care este catedrala.
În ultima duminică din iulie m-am bucurat să ascult vocea de excepţie a sopranei Camelia Ţârle, aflată în vacanţă la Zalău alături de soţul ei, flautistul Florin Ţârle, şi cei doi copii. Ei lucrează în Germania, dar momentele de respiro le petrec cu plăcere în Zalău, locul de baştină al lui Florin, dar şi în Maramureşul ei natal. Prezenţa la biserică le-a intrat în obişnuinţă încă din copilărie.
Vocea cultivată la Academia de Muzică din Cluj, dar şi în Germania, sensibilitatea deosebită, acurateţea şi nuanţarea rafinată, creează stări de adevărate trăiri emoţionale pentru numeroşii credincioşi.
Reuşind să schimb câteva idei cu fostul meu elev, flautistul Florin Ţârle, am reuşit să reţin câteva proiecte privind muzica camerală, dar şi dorinţa lor ardentă de a reveni în România, la Zalău, unde să bucure şi să instruiască copii şi tineri în arta muzicală.
Fiind colegi şi buni prieteni cu dirijorul corului, profesorul Ciprian Ghiurco, profită întotdeauna când revin în ţară, să încante credincioşii acestei parohii cu prestaţii artistice de excepţie. Doamne, ce nevoie are Zalăul şi ţara de fiii ei rătăciţi vremelnic pe alte meleaguri!
Felicitări corului pentru prestaţiile duminicale din ce în ce mai valoroase! Mulţumiri părintelui Ioan Ghiurco pentru grija pe care ne-o poartă tuturor!
Prof. dr. Ioan Chezan