„Noaptea Cercetătorilor Europeni” este cel mai cunoscut și longeviv eveniment despre știință și cercetare. Zalăul se va număra printre cele 28 de orașe din țară care vor marca acest eveniment în data de 29 septembrie, în Sala Transilvania. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău continuă proiectul dedicat elevilor de liceu intitulat „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!”, ajuns acum la cea de-a doua ediție. Prin acest proiect se urmărește conectarea tinerilor cu munca și responsabilitățile unui cercetător științific din cadrul muzeului. Dacă până acum evenimentul a avut diverse forme de desfășurare, de anul trecut echipa muzeului a demarat, în cadrul evenimentului cultural „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, un proiect educațional prin care încearcă să-i familiarizeze pe tineri cu ceea ce presupune și înseamnă de fapt o carieră în domeniul cercetării științifice, pe patru linii distincte: istorie, arheologie, etnografie și restaurare. Cu acest concept echipa muzeului a atras liceeni de la mai multe școli, pasionați de activitățile propuse. Încă din primăvară, aceștia au început să se familiarizeze cu munca propriu-zisă. Mai întâi au urmat pașii teoretici de introducere în metodologia cercetării, în funcție de ce linie a decis fiecare să aprofundeze. Ulterior, au participat la mai multe activități de teren alături de un coordonator specialist din cadrul muzeului. Apoi s-a ajuns la stadiul de discuții constructive și la prelucrarea rezultatelor cercetării derulate pe parcursul atâtor luni de practică.
În data de 29 septembrie, participanții își vor prezenta rezultatele și concluziile la care au ajuns. Este vorba de patru echipe, formate fiecare din câte trei tineri ambițioși. Fiecare echipă corespunde unei linii de studiu, participanții fiind cei care au decis ce anume au fost interesați și curioși să descopere și să aprofundeze. Pentru comunicarea rezultatelor, aceștia și-au ales modalități proprii și inedite de prezentare, expunere și argumentare. Acest pas nu este o competiție sau un concurs în sine, fiecare membru din echipă va primi câte o diplomă de participare și premii consistente. Aceștia vor fi susținuți de colegii și cadrele lor didactice. Acest proiect a fost gândit așa încât liceenii să înțeleagă valoarea unei profesii și cât de important este să te simți apreciat de societate. La final, toți cei prezenți în sală vor participa la o tombolă cu premii interesante, constând din obiecte tematice: ceasuri de perete, tricouri, rucsacuri, trăistuțe de umăr, obiecte de decor etc. Am fost curioși să aflăm mai multe despre profesia de cercetător științific în cadrul unui muzeu. Iar pentru asta am apelat la Corina Bejinariu – managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Aceasta ne-a dezvăluit o mică parte din secrete precum și câteva motive care au convins-o să urmeze acest traseu profesional: „proiectul propus de noi oferă o abordate mai accesibilă și foarte aproape de adevăr cu privire la ceea de presupune de fapt activitatea și munca depusă de un cercetător științific din cadrul muzeului. Noi sperăm că intrând în contact cu lumea noastră, acești tineri vor fi fascinați și vor decide să ne urmeze în scurt timp, construind o carieră frumoasă și durabilă. În această meserie te confrunți mereu cu ineditul, nu te plictisești, nu este o muncă de rutină. În schimb, să fii cercetător presupune multă pasiune, dăruire, creativitate și ambiție. Pentru mine, a fost important să fiu provocată, să am șansa să caut răspunsuri la întrebările pe care le aveam în minte. Treptat, acest domeniu m-a captivat, am parcurs un traseu interesant, am primit o altă perspectivă din care să pot aborda lucrurile și problemele și am ajuns la un alt nivel de profunzime. E cu adevărat important să iubești ceea ce alegi să faci în viață. Este o opțiune pe care noi alegem să o urmăm, iar aceasta se va transforma mai apoi în ceea ce suntem de fapt cu adevărat”. Finalul programului nu înseamnă că relația participanților cu cercetătorii muzeului s-a încheiat. Nu, nici pe departe. Aceștia vor continua să fie voluntari pentru multe alte proiecte interesante pentru care vor munci cot la cot cu mentorii lor, continuând să crească și să se pregătească în domeniile de cercetare care îi interesează și captivează.
[…] „Noaptea Cercetătorilor Europeni” este cel mai cunoscut și longeviv eveniment despre știință și cercetare. Zalăul se va număra printre cele 28 de orașe din țară care vor marca acest eveniment în data de 29 septembrie, în Sala Transilvania. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău continuă proiectul dedicat elevilor de liceu intitulat „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!”, ajuns acum la cea de-a doua ediție. Prin acest proiect se urmărește conectarea tinerilor cu munca și responsabilitățile unui cercetător științific din cadrul muzeului. Dacă până acum evenimentul a avut… Citeste mai mult […]