Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca găzduiește cea mai valoroasă expoziție din istoria sa. În cadrul „Războinici uitați și podoabe eterne” sunt expuse o serie de tezaure ale comorilor barbarilor. Dintre acestea, cu o importanță aparte, sunt artefactele din tezaurul de la Șimleu Silvaniei.
Expoziția reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente organizate de muzeul clujean. Cei care îi trec pragul au ocazia de a viziona tezaure unice la nivel mondial. Dintre acestea se regăsesc bijuterii, medalioane, vase din aur și argint. Toate acestea sunt împrumutate din colecțiile unui număr de zece muzee, atât din țară, cât și de peste hotare. Potrivit MNIT Cluj-Napoca, cele mai importante artefacte din cadrul acestei expoziții sunt parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei. Acesta a fost descoperit în două etape. Unul a fost descoperit în anul 1797, actualmente parte a Muzeului de Istorie a Artei din Viena. Cel de-al doilea, descoperit în 1889, este parte din colecțiile Muzeului Național Maghiar din Budapesta. Artefactele din cele două tezaure sunt expuse pentru prima dată în Transilvania.
Bijuterii unicat descoperite pe dealurile Șimleului
Odată ajunși la expoziție, vizitatorii vor putea viziona o serie de medalioane. Descoperit în anul 1797, tezaurul I de la Șimleu Silvaniei cuprinde 15 medalioane cu reprezentări ale împăraților romani și un pandantiv în formă de medalion decorat cu granate. Din cele 15 medalioane, 14 au ajuns la Cabinetul Imperial de Monede și Antichități de la Viena, iar soarta celei de-a cincisprezecea este neclară.
Ce reprezintă medalioanele?
Medalioanele romane sunt un grup de monede antice, realizate din material prețios, parte din sistemul monetar roman și emise pentru evenimente speciale. Din sursele antice scrise este cunoscut faptul că Imperiul Roman Târziu a trimis o mare cantitate de aur, precum bijuterii, medalioane, monede sau veselă, pentru a cumpăra pacea și loialitatea popoarelor barbare aliate. De o frumusețe rară, acestea erau trimise ca daruri sau ca tribut anual.
Despre unele dintre acestea nu există o certitudine dacă sunt parte sau nu din tezaurul de la Șimleu. Este vorba despre două medalioane de aur. Franz de Paula Neumann, director al Cabinetului Imperial de Monede și Antichități din Viena, menționează în 1798 că acestea ar fi fost deja vândute în momentul în care oficialii imperiali au ajuns la locul descoperirii acestora.
Parte sau nu din tezaur?
În Cabinetul Numismatic al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei se află două medalioane de aur care provin din colecțiile vechi ale Muzeului Ardelean, fără a fi însă precizat locul descoperirii. Este vorba despre un „solidus” al lui Constantin I, bătut în anul 313, și o piesă de 4 „solidi” și jumătate, emisă de Constantin al II-lea, în perioada 347-355. Cele două artefacte seamănă izbitor cu medalioanele de la Șimleu Silvaniei din mai multe puncte de vedere. Elementele care susțin ipoteza asemănării acestora sunt greutatea, tipul monetar, segmentul cronologic și forma verigilor de prindere.
În Tezaurul I de la Șimleu Silvaniei se regăsește și un lanț de aur cu 52 de pandantive și cu un glob de cuarț fumuriu. Din prima jumătate a secolului al V-lea, lanțul este unul impunător, de o dimensiune cu mult peste așteptările cuiva.
Printre bogățiile expuse în cadrul expoziției se regăsesc și fibulele cu încrustări de piatră. Tezaurul de la Șimleu Silvaniei cuprinde o colecție impresionantă de astfel de fibule. Fibulele de tipul celor de la Șimleu Silvaniei sunt asociate cu popoarele germanice de est. Exemplarele învelite în foiță de aur și decorate cu pietre prețioase au aparținut elitelor feminine din vârful societății. Acestea reprezintă descoperiri rare, pe o arie întinsă între Crimeea și Franța.
O pereche impresionantă de fibule sunt cele din argint cu foiță de aur și încrustări din argint cu foiță de aur și încrustări de almandine și sticlă verde.
O astfel de fibulă este cea imperială cu aur cu o piatră onix și cu încrustări de pietre și sticlă. Privită în ansamblu, forma fibulei imită un opaiț roman. Elementul decorativ central este o piatră onix perfect fațetată. Eeleganța ei este completată de pietre prețioase încastrate, precum almandine și cuarț fumuriu, dar și sticlă colorată.
Aceste fibule mari din aur făceau parte din însemnele imperiale și erau accesorii importante ale veșmântului de paradă al împăratului roman. Ea servea la prinderea mantiei pe umăr. Această fibulă cu onix de la Șimleu Silvaniei reprezintă o dovadă vie a relațiilor complexe dintre elitele barbare și Imperiul Roman târziu.
Șimleu Silvaniei – o oază de bijuterii și vase impresionante
Expoziția cuprinde și alte fibule și vase prețioase, dar și o verigă de jurământ din aur. În cel de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei se regăsesc o serie de de astfel de bijuterii valoroase, toate din prima jumătate a secolului al V-lea.
Pentru o experiență cât mai interesantă, expoziția cuprinde animații și videoclipuri informative. Mai mult, pentru parcurgerea expoziției, persoanele care trec pragul o pot face alături de ghidul audio pus la dispoziție. Pentru a-l accesa și penrtu a-l asculta, sunt puse la dispoziție coduri QR și căști audio și tablete.
[…] din aur și argint. Toate acestea sunt împrumutate din colecțiile… Articolul Tezaure de la Șimleu Silvaniei, expuse la Cluj-Napoca apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]