Câţi dintre noi, mai ales cei mici sau foarte tineri, nu ne-am întrebat de nenumărate ori, de unde venim, cine suntem, din ce suntem alcătuiţi sau ce anume face ca viaţa noastră să fie posibilă? În goana zilnică după senzaţionalul mărunt, după bucuria de moment şi senzaţiile virtuale, care ne păcălesc atât mintea cât şi trupul, pierdem în drumul nostru exact esenţialul, răspunsul adevărat. Muzeul nostru şi-a propus ceva inedit în acest an, a schimbat, prin concepţia celor care îşi desfăşoară acolo activitatea, vechiul concept promovat în general de aceste instituţii, care se limita de multe ori doar la a primi vizitatorii şi eventual a-i ghida prin săli sau expoziţii. Iniţiativele Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAS) sunt de această dată, unele care mai mult ca sigur ne vor stârni curiozitatea. „Noaptea Cercetătorului” se detaşează în mod cert de conceptul de „Noapte a Muzeelor”, chiar şi numai prin faptul că această noapte durează de fapt… o săptămână.
Ştiinţa şi cercetarea, pe înţelesul tuturor
Activităţile pe care Muzeul le va face în săptămâna 21-25 septembrie, în parteneriat cu instituţii de învăţământ din Zalău, dar şi cu alte instituţii axate pe cercetare în diverse domenii, din judeţ, vor fi pe cât de diversificate, pe atât de captivante. Dacă ar fi să amintim doar câteva din evenimentele care se vor întâmpla săptămâna viitoare, putem să-i anunţăm pe pasionaţi şi pe doritori că vor putea afla ce înseamnă munca de cercetător ştiinţific, de arheolog sau cea de etnograf. Vor putea participa direct la cercetări arheologice de suprafaţă – lucru pe care, până acum, mulţi dintre noi l-am admirat doar la televizor. Elevii vor putea înţelege cum un lichid roşu devine transparent şi alb, într-o clipă, sau ce este „pielea artificială” şi cum se poate „cultiva” în laborator.
Copiii vor afla cum îşi pot confecţiona un insectar dar şi cum reuşesc frunzele să trăiască şi să se hrănească cu… lumină. Vom putea vedea cum arată lumea vie sub lupa microscopului, cât de importantă este apa pentru viaţa noastră şi vom putea descoperi bionica şi ce rol are aceasta, în lumea modernă. Vor fi expoziţii, vizite ghidate nu doar în locurile expuse de obicei publicului ci şi în „camerele misterioase” ale cercetării, în laboratoare, în situri arheologice. În câteva cuvinte, multe din mistere şi curiozităţi le vom putea vedea şi înţelege pe viu, alături de specialiştii muzeului, de cercetători de la Centrul de Cercetări aparţinând Grădinii Botanice din Jibou, de specialişti de la Laboratorul de Micropropagare din Zalău, profesori, specialişti, arheologi, etnografi, chimişti. O săptămână în care ştiinţa va ieşi la lumină astfel încât să prindem şi gustul altor lucruri pentru care în alerta cotidiană, nu avem aproape niciodată timp sau răbdare.
Programul săptămânii este unul diversificat şi cu siguranţă va putea satisface cel puţin o curiozitate a marelui sau micului vizitator.
Arheologie, biologie, chimie – de la mister la răspuns
Vor exista mai multe ateliere în care cei prezenţi vor putea participa activ la activităţi. Atelierul de restaurare ceramică, atelierul de cercetare etnografică, cu deplasări în teren, atelier de cercetare istorică a clădirilor vechi din Zalău, atelier de tehnică şi cercetare topografică, atelier de lucru pentru iniţierea şi familiarizarea elevilor în activităţi de cercetare în domeniul biologiei şi chimiei.
Acestea sunt doar câteva din activităţile care se vor desfăşura vineri, 25 septembrie începând cu ora 12 până noaptea, în cadrul Muzeului Judeţean, dar şi în cursul săptămânii ce precede Noaptea cercetătorului, în şcoli, licee sau la Palatul Copiilor. Muzeul îşi va deschide şi sălile, expoziţiile, tuturor vizitatorilor, vineri 25 septembrie între orele 21 -1, unde toate grupurile de vizitatori vor fi ghidate. Directorul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, a declarat miercuri la conferinţa de presă susţinută de organizatori, că acest proiect este posibil datorită cooperării dintre insituţia pe care o conduce şi alte insituţii care au legătură cu activitatea ştiinţifică din orice domeniu, din judeţ. „Acest gen de evenimente a fost puţin vizibil la noi.
Vrem să dăm un alt sens, mai complex şi de ce nu, mai modern acestor “nopţi”, şi să oferim o mai mare vizibilitate a acestor activităţi care până acum, pentru mulţi, au rămas nevăzute sau necunoscute. Dorim să diversificăm, să lărgim sfera în care toţi cei care vor, să poată afla, vedea şi atinge lucruri noi sau care au reprezentat până acum doar o curiozitate. Vrem să facem ceva nou, altfel, iar prin aceasta să-i atragem către noi mai ales pe cei mici şi pe tineri.
Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor noştri, fără ajutorul instituţiilor de învăţământ sau de cercetare. Am implicat şcolile în acest proiect şi vrem să-i implicăm pe toţi cei care vor să cunoască activitatea de cercetare, indiferent de domeniu, să ia contact cu ea şi să o înţeleagă” a spus Corina Bejinariu, directorul MJIAS. Iniţiativa Muzeului Judeţean Sălaj, a cercetătorilor de acolo şi a celor din conducere este una cu adevărat inedită iar dacă v-am făcut suficient de curioşi, puteţi consulta programul complet, pe ore, accesând site-ul MJIAS. Sunteţi aşteptaţi aşadar cu mic cu mare, activităţile, vizitele, deplasările, participările la ateliere şi expoziţii sunt toate gratuite, avem nevoie doar de timp şi un strop de curiozitate, iar de restul se vor ocupa specialiştii care ne vor însoţi în fascinanta lume a cercetării ştiinţifice, pornind de la „ce a fost” şi terminând cu „ce va fi” în viitor, legat de viaţa şi evoluţia noastră.