Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a susținut programul educațional dedicat școlilor din mediul rural, intitulat „Educație prin Patrimoniu”. În anul 2023, reprezentanții instituției au susținut activități în școlile din 13 comune, având ca beneficiari direcți peste 900 de elevi. De asemenea, 415 elevi din mediul urban și rural au luat parte la activitățile din cadrul programului „Zalău 550”. Aceste activități au fost foarte bine primite, atât de conducerea școlilor cât și în rândul copiilor. Pornind de la solicitările venite din partea școlilor din județ, conducerea instituției a decis, în luna ianuarie 2023, continuarea unor activități propuse inițial în programul din anul 2022. Preocuparea muzeului pentru introducerea de tehnologii noi, prin care să se prezinte patrimoniul muzeal în afara spațiilor expoziționale proprii, s-a concretizat prin programul „VReau la muzeu în școala de la țară”. Cei mici au fost captivați de tehnica redării obiectelor de patrimoniu cu ajutorul realității virtuale. Prin intermediul echipamentelor VR, 225 de elevi, de la școlile din comunele Ip, Măeriște și Dobrin, au putut să interacționeze cu piesele de patrimoniu și să descopere lucruri inedite legate de alimentația din perioada Imperiului Roman. Anul trecut, reprezentanții muzeului au ajuns și la școlile din comunele Almașu, Sânmihaiu Almașului și Chieșd, unde au desfășurat numeroase activități care au avut în prim-plan educația muzeală și lecții interactive de istorie, organizarea unor ateliere de pictură, precum și o serie de jocuri bazate pe îmbogățirea vocabularului și dezvoltarea unor noi deprinderi. La aceste activități au participat 270 de copii din ciclurile preșcolare și gimnaziale. În luna iunie a anului trecut, două grupe a câte 15 elevi, de la școlile gimnaziale din Bălan și Gâlgău Almașului, au participat la o activitate interesantă desfășurată la Castrul Roman de la Porolissum. Aceștia au luat contact cu vestigiile arheologice și mărturiile antice, descoperind totodată detalii interesante despre modul de trai al romanilor. În cadrul activităților s-au folosit reconstituirile virtuale ale castrului de la Porolissum (modelări 3D), astfel că cei 30 de elevi au efectuat și o vizită pe situl arheologic cu ajutorul echipamentelor VR.
În a doua etapă a programului „Educație prin Patrimoniu”, un număr de 30 de elevi de la școlile din Horoatu Crasnei și Stârciu au vizitat castrul roman de la Buciumi. Cele două grupe de elevi au fost părtași la reconstituirile virtuale ale castrului, efectuând și o vizită în sit, cu ghidaj de specialitate. În luna octombrie, programul a cuprins două deplasări ale specialiștilor muzeului, din care una la școala din Șărmășag în care elevii au descoperit ce înseamnă să fii etnograf, iar cealaltă a avut loc la Școala Gimnazială nr. 1 din Românași, cei mici aflând lucruri utile legate de locurile în care se ascund insectele în sezonul rece. În luna noiembrie, au fost programate două activități din seria „VReau la muzeu, în școala de la țară!”, expoziția virtuală prezentând modelele 3D ale statuetelor zeilor romani, descoperite în județ. Aceste activități educaționale au fost găzduite de școlile din Cristolț și Dragu. Ultima activitate din cadrul programului a avut loc în luna decembrie, la Școala Gimnazială „Petri Mor” din Nușfalău. Reprezentanții muzeului au reușit să promoveze, în anul 2023, patrimoniul cultural și istoria locală prin activități care au implicat în total 991 de elevi, aceștia fiind însoțiți pe parcursul activităților de cadrele didactice. La fel de interesantă a fost și inițiativa conducerii muzeului de a-i implica pe elevi în proiectul „Zalău 550”, organizat cu ocazia împlinirii a 550 de ani de când Zalăului i-a fost acordat statutul de târg. Pe scurt, proiectul a constat în vizitarea sălii Clio HighTech și vizionarea turului virtual al Zalăului la început de secol XX, urmat de un tur fizic prin centrul orașului, cu vizitarea principalelor clădiri de patrimoniu. Ghidajul de specialitate a fost oferit de cercetătorul științific Marin Pop, în colaborare cu Centrul de Informare Turistică Zalău. În acest proiect s-au înscris școlile din comunele: Horoatu Crasnei, Gâlgău, Cizer, Treznea, Sâg, Buciumi, Creaca, Valcău de Jos, Surduc, Meseșenii de Jos și Halmășd, totalizând 235 de elevi care au fost însoțiți de profesori. Ținând cont de atractivitatea acestui proiect, școlile din mediul urban au solicitat să beneficieze și ele de acest program, astfel că turul Zalăului a fost suplimentat pentru 180 de elevi, care au provenit de la Școala Gimnazială „Horea” din Șimleu Silvaniei, Liceul Ortodox din Zalău și Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău. În total, de programul „Zalău 550” au beneficiat 415 elevi, din mediul rural și urban, respectiv din ciclul gimnazial și liceal.
Pornind de la impactul înregistrat în cursul anului trecut prin intermediul proiectelor educaționale, conducerea muzeului a decis că va continua să se adreseze elevilor din județ, în special a celor din mediul rural unde accesul la informații este mai greoi, care sunt dornici și interesați să afle și să descopere diversitatea patrimoniului cultural și istoria locală. În prezent se lucrează la selectarea ideilor și propunerilor care au fost strânse pe parcursul activităților realizate până în prezent, urmând ca până la finalul acestei luni să existe un program cu toate activitățile care vor fi realizate în 2024. Ceea ce este sigur în acest moment este faptul că în program se vor găsi activități noi, interactive și captivante, potrivite și special adaptate pentru a-i determina pe elevi să participe la activități cu interes și entuziasm.
[…] Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a susținut programul educațional dedicat școlilor din mediul rural, intitulat „Educație prin Patrimoniu”. În anul 2023, reprezentanții instituției au susținut activități în școlile din 13 comune, având ca beneficiari direcți peste 900 de elevi. De asemenea, 415 elevi din mediul urban și rural au luat parte la activitățile din cadrul programului „Zalău 550”. Aceste activități au fost foarte bine primite, atât de conducerea școlilor cât și în rândul copiilor. Pornind de la solicitările venite din partea școlilor din județ,… Citeste mai mult […]