Nu peste mult timp, din fosta fabrică „Armătura” nu va mai rămâne nimic, poate doar amintirile a mii de oameni care au muncit acolo zi de zi. Până acum, peste o mie de persoane au semnat o petiție din mediul virtual prin care le cer autorităților să salveze simbolurile acestei foste fabrici, o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Cel puțin în cazul mozaicului, veștile sunt bune.
Potrivit oficialilor Direcției pentru Cultură Sălaj, s-a convenit cu proprietarul fostei fabrici ca mozaicul să fie salvat cu ajutorul unor studenți la arte din Cluj-Napoca. Aceștia ar urma să încerce o dezlipire a bucăților de mozaic și amplasarea lucrării într-un alt loc, pe o altă suprafață. În petiție se arată că „mozaicul de pe clădire, ilustrând muncitori în fabrică, realizat în stilul brutalist specific arhitecturii comuniste, a fost realizat de către artiștii Ion Mitrea și Liviu Florean din Cluj-Napoca. Mozaicul ar putea fi amplasat în unul dintre parcurile orașului. Statuia muncitorului a fost concepută și realizată de către domnul Asztalos Ștefan maistrul turnător care a pus în operă și statuia Discobolului din fața Sălii Sporturilor din Zalău precum și alte busturi din Municipiul Zalău. Robinetul este unul dintre cele mai mari robinete industriale exportate pe piața SUA sub emblema IAZ (Întreprinderea de Armături Zalău).”
[…] Nu peste mult timp, din fosta fabrică „Armătura” nu va mai rămâne nimic, poate doar amintirile a mii de oameni care au muncit acolo zi de zi. Până acum, peste o mie de persoane au semnat o petiție din mediul virtual prin care le cer autorităților să salveze simbolurile acestei foste fabrici, o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Cel puțin în cazul mozaicului, veștile sunt bune. Potrivit oficialilor Direcției pentru Cultură Sălaj, s-a convenit cu proprietarul fostei fabrici ca mozaicul să fie… » Mai multe detalii […]
Unchiul meu a fost unul din artizatii care a contribuit la constructia acestui mozaic.
👍👍👍
s ar putea pava in piata iuliu Maniu si asa ar ramane ‘”la picioarele „zalauanilor kitch ul comunist !
Și tu ești un kitsch. Dar din altă vreme.
Demolăm, demolăm într-o veselie. În rest, românii merg să slugărească pe afară !
Se pare ca mozaicul nu a scapat. Au distrus o opera de arta prin neputinta autoritatilor locale.
Nici macar nu au fost inspirati sa pastreze acel pereta in picioare si sa-i dea atat o utilitate turistica, cat si istorica.
E mai simplu si mai ieftin sa darami fara batai de cap, dar daca totusi pastrau peretele, cu o investitie nu prea mare in a-l face un monument de arta la intrarea in zona de Mall-uri, sau ce se va construi pe acel perimetru.