Monumentul de arhitectură urbană “Pe bancă lângă Ady Endre”, recent inaugurat în parcul din centrul istoric al Zalăului, a iscat discuții la sfârșitul acestei săptămâni în privința documentației ce a stat la baza amplasării monumentului. În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de vineri, directorul Direcției Județene de Cultură Sălaj, Doina Cociș, a sesizat faptul că monumentul nu deține documentația completă pentru amplasarea în condiții de legalitate a acestui monument în zona în care a fost pus.Potrivit legislației în vigoare, amplasarea monumentului de arhitectură urbană al marelui poet Ady Endre pe domeniul public trebuia să fie realizată în baza unui aviz. Acesta se eliberează de Comisia Națională de For Public aflată în subordinea Ministerului Culturii. După cum a explicat directorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Sălaj, Doina Cociș monumentele de for public sunt bunuri imobile, lucrări de artă plastică, artă monumentală, construcții sau amenajări neutilitare, având caracter decorativ, comemorativ și de semnal, amplasate în spații publice, într-o zonă de protecție, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Monumentele de for public pot fi clasate ca monumente istorice, urmând regimul juridic stabilit pentru acestea. Amplasarea monumentelor de for public se realizează cu respectarea tuturor prevederilor în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public. ”Comisia este obligată să avizeze, însă nu există nici un aviz în acest sens. Este necesar și avizul DJC Sălaj, privind amplasamentul. Suntem în Ansamblul Urban Piața Iuliu Maniu, înscris în Lista Monumentelor Istorice. Orice intervenție în această zonă se face doar cu avizul serviciului public deconcentrat al Ministrului Culturii, respectiv al DJC Sălaj. Noi, ca instituție de cultură, solicităm intrarea în legalitate, pentru că nimeni nu este mai presus de lege”, a spus pentru Magazin Sălăjean, Doina Cociș. Am solicitat un punct de vedere reprezentanților municipalității, opinie pe care o vom publica în momentul în care vom intra în posesia ei.
cocis demisia
De ce ” demisia”? Ca sesizeaza o ilegalitate?
Sa dat și ea in spectacol. Problema e la primărie. Ciun și cei doi viceprimari, plus Fort stieau ca nu exista documentație pt statuie. De aceea nici nu au fost prezenți. Și totuși, cum apare in actele primariei, aceasta statuie? Banca pentru unguri?
Face domnu Petru Vlad cu Ruxanica documentația pentru autorizare și lupau dirigenție dacă plătește ungurii bine. Ei nu supera pe nime dacă face cu ei… S apoi da și autorizatie
Duoamna are multă cultură, îngrijește și culturi feroase și neferoase.
Dar avînd în vedere că monumentul e din metal, iar doamna culturistă a absolvit metalurgia, poate să-i dea avizul.
Palatul finantelor nici macar aviz de constructie nu a avut! Ce sa mai vorbim de cultura? Strica aspectul cultural al centrului Zalaului. la fel ca si centrul comercial Silvania!
Cladirea de sticla a FINANTELOR nu are ce cauta in centrul vechi! Ar trebui demolat in cel mai scurt timp!
Statuia a fost dezvelita in 26 ianuarie. De ce a hibernat doamna director Cocis pana acum? Din neglijenta? Neprofesionalism? Oportunism? Poate afla si prostul de cetatean care contribuie la salariul acestei mascote de director
Este ocupare abuziva al domeniului public. Statuia nu are niciun fel de aviz. Presupun trebuia si aprobare din partea consiliului local ceva aprobare. Multi au greșit intenționat închizând ochii. Si nimeni nu va fi tras la raspundere. Unde sunt organele de control? Finanțele de ce nu verifica oare din ce fonduri sa făcut. Nu cumva ceva fonduri din marfa de contrananda. Spălare bani.