Manifestările prilejuite de împlinirea a 63 de ani de la moartea om politic Iuliu Maniu, şi care potrivit tradiţiei, erau organizate la Bădăcin, se vor desfăşura, în acest an, la Şimleu Silvaniei (oraşul în care s-a născut marele ţărănist) în 5 februarie.
Decizia schimbării localităţii-gazdă a fost luată întrucât în oraşul de sub Măgura va fi ingaugurat memorialul „Iuliu Maniu – făuritor de ţară”, eveniment la care este aşteptat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, precum şi autorităţi locale şi judeţene
„Cred că sunt mulți români care au obligația morală să se închine în fața marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din orașul al cărui cetațean de onoare este”, a precizat primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș.
Potrivit organizatorilor, manifestările vor debuta la ora 10.00, cu oficierea Sfintei Liturghii și parastasul pentru familia Maniu, la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Şimleu, urmată de sfințirea monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, de intonarea Imnului României, un parastas la Biserica Ortodoxă, sfințirea Monumentului, discursuri şi intonarea „Imnul lui Iuliu Maniu”.
De la ora 13.30, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei va găzdui un simpozion, în cadrul căruia vor lua cuvântul dr. Marin Pop, dr. Ioan Boilă şi prof. Silviu Junjan.
Evenimentul este organizat de Primăria Şimleu Silvaniei, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Biblioteca Judeţeană Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj şi Radio Maria.
Despre Memorialul lui Iuliu Maniu
Statuia lui Iuliu Maniu evidențiază trăsăturile și expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Conceptul lucrării este o poveste a personajului și a faptelor lui Iuliu Maniu. Toată construcția lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz și este așezat pe un jilț care subliniază statura lui de om de stat. Cât despre poziția mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziția liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal așezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul țării este un citat, un fragment din declarația de la 1918 a lui Iuliu Maniu. Pe jilțul personajului este o cergă țărănească pe care sunt motive tradiționale din Moldova, Țara Românească și Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârșie Iuliu Maniu provenea din rândul țărănimii și a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii românești. Iuliu Maniu stă așezat pe un jilț din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică și faptul că personajul stând pe un jilț reprezintă demnitatea lui de om de stat”, susţine sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc.
Până și acest memorial vorbește despre ,,intrarea României la apă,,…
Extraordinar, după numai 27 de ani de la căderea comunismului s-a și făcut un monument lui Iuliu Maniu!