Cel mai cunoscut specialist în gastronomie din Sălaj, Mircea Groza, unul dintre sălăjenii care promovează valorile culinare românești, este propunerea Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Salaj către Ministerul Culturii pentru acordarea titlului onorific de “Tezaur Uman Viu”. “Mircea li Groza li Sâmionu Sălăvăstruli Crețuli din Fizeș, descinde din stirpe de socăcițe, și scotocește, de ani buni, satele Sălajului, cunoaște lume, întreabă în stânga și-n dreapta, notează, ține minte, experimentează, nu stă locului, pasionat fiind de gastronomia tradițională. Scoate la lumină mâncărurile părții ăsteia de lume, unde culturi de toate felurile s-au amestecat ca ingredientele unor mâncăruri de-alea care te scoală din boală, și pe care nu le uiți niciodată. Gusturile și aromele care te fac dintr-o dată să vezi viața cu alți ochi. Ca mâncarea dreasă după rânduială tainică, așa și felurile de a fi ale unor neamuri s-au împletit, în Sălaj, decantându-și esențele în arhitectura acestui veritabil monument cultural: tradiția culinară a comunității. De peste 40 de ani, Mircea Groza explorează lumea satului tradițional sălăjean, vechea bucătărie romană, tainele din vechime ale gustului și aromelor mâncărurilor din întreg Ardealul, culegând sute de rețete cu poveștile lor cu tot. Toate, puse laolaltă, alcătuiesc o resursă culturală de o spectaculozitate greu de întâlnit. E un tezaur cultural în toată puterea cuvântului. Mircea Groza este propunerea noastră către Ministerul Culturii pentru acordarea titlului onorific de << Tezaur Uman Viu >>”, a precizat Doina Cociș directorul DJC Sălaj. Reprezentanții instituției de cultură din județ speră ca „magia din oalele lui Mircea” să convingă, iar titlu “Tezaur Uman Viu” – sesiunea 2021 să ajungă pe melaguri sălăjene.
“Tezaur Uman Viu” – păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial
Programul “Tezaur Uman Viu” implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților. Anul trecut, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific “Tezaur Uman Viu” pentru 11 persoane păstrătoare și transmițătoare de patrimoniu cultural imaterial din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Dolj, Bihor și Cluj.
Ma mir ca nu-i nominalizat si Balajel Teodor, singurul viceprimar de pe mapamond cu sigla, poate in viitor cand revine ciuma rosie la guvernare