Unii îi spun arheolog culinar, alții îl numesc maestru bucătar, căutător de comori culinare, umblătorul prin sate. Șirul e lung. Mircea Groza, că despre este vorba, își va lansa în curând o lucrare mult așteptată, o carte intitulată sugestiv: „Zămuri, supe, zupe și năcreli”. Lucrarea conține rețete de mâncăruri sălăjene, mâncăruri din vremuri apuse, unele uitate, preparate românești, evreiești, slovăcești, toate culese din satele Sălajului. Decenii a umblat Mircea Groza prin satele județului pentru a culege aceste rețete. Toate sunt prezentate în carte într-un limbaj arhaic, specific zonelor din care provin aceste rețete. E un grai inconfundabil, iar asta face această carte specială. Sunt decenii de muncă, de cercetare. „Doi+ ani a durat sa definitivam aceasta carte. Cu doi mai mulți decât estimam. Acestora le adăugăm cei 40 + de ani de când Mircea Groza cercetează gastronomia sălăjeană și transilvăneană. E prima dintr-o serie de autor și deja lucrăm la volumul al doilea. 182 de rețete de zămuri (selecție din vreo 400), toate ilustrate și explicate în stilu-i caracteristic. 320 de pagini. Plus câteva surprize. În câteva zile dăm startul precomenzilor. O să revin cu toate detaliile și mulțumirile către cei care au făcut posibilă această apariție editorială”, este mesajul lui Cosmin Dragomir, unul dintre pionii principali în misiunea realizării acestui volum.
Fotografiile de pe coperte: Razvan A. Voiculescu
[…] Unii îi spun arheolog culinar, alții îl numesc maestru bucătar, căutător de comori culinare, umblătorul prin sate. Șirul e lung. Mircea Groza, că despre este vorba, își va lansa în curând o lucrare mult așteptată, o carte intitulată sugestiv: „Zămuri, supe, zupe și năcreli”. Lucrarea conține rețete de mâncăruri sălăjene, mâncăruri din vremuri apuse, unele uitate, preparate românești, evreiești, slovăcești, toate culese din satele Sălajului. Decenii a umblat Mircea Groza prin satele județului pentru a culege aceste rețete. Toate sunt prezentate în carte într-un limbaj arhaic, specific zonelor din care… Citeste mai mult […]
[…] Unii îi spun arheolog culinar, alții îl numesc maestru bucătar, căutător de comori culinare, umblătorul prin sate. Șirul e lung. Mircea Groza, că despre este vorba, își va lansa în curând o lucrare mult așteptată, o carte intitulată sugestiv: „Zămuri, supe, zupe și năcreli”. Lucrarea conține rețete de mâncăruri sălăjene, mâncăruri din vremuri apuse, unele uitate, preparate românești, evreiești, slovăcești, toate culese din satele Sălajului. Decenii a umblat Mircea Groza prin satele județului pentru a culege aceste rețete. Toate sunt prezentate în carte într-un limbaj arhaic, » Mai multe detalii […]