Muzeul de Artă „Ioan Sima” va găzdui, începând de vineri, 5 iulie, de la ora 17, o expoziţie de grafică din Ungaria denumită „Maestrul Barcsay şi discipolii săi”. Expoziţia înşiră o suită de lucrări de grafică executate în tehnica serigrafiei de către artişti de seamă ai şcolii de avangardă maghiară al cărei centru era pe vremuri Szentendre, un oraş mic pe Dunăre.
Maestrul Baracsay Jenõ, originar din Transilvania din satul Katona din Câmpia Transilvaniei, a devenit recunoscut în arta contemporană postbelică prin activitatea sa de artist plastic, fiind totodată şi un prestigios pedagog al artei, cartea sa de anatomie artiscă editată în mai multe limbi fiind vreme de mai multe decenii un esenţial material didactic în educaţia artistică. Discipolii săi, Balogh László, Deim şi Konok Tamás sunt personalităţi ilustre ale neoavangardei maghiare.
Potrivit reprezentanţilor Muzeului de Artă „Ioan Sima” la vernisaj sunt aşteptaţi invitaţi din partea oficialităţilor oraşului Szentendre, numit şi oraşul muzeelor din Ungaria, oraş înfrăţit cu Zalăul şi consului din Cluj al Ungariei Magdo Janos sub al cărui patronaj se desfăşoară practic expoziţia. Aceasta va fi vernisată de criticul de artă Takacs Gabor. De precizat este faptul că, proiectul prin care se organizează, la Zalău, această expoziţie beneficiază de sprijinul Fondului Cultural Naţional al Ungariei – Nemzeti Kulturális Alap fiind iniţiat de Fundaţia Barcsay Jeno Alapitvany prin moştenitorii dreptului de autor Barcsay, Konya Ferenc şi Konya Marta.
Expoziţia poate fi vi vizitată pe tot parcursul lunii iulie.