Zălăuanii sunt aşteptaţi în cursul acestei luni la o serie de evenimente culturale. Spectacole de muzică populară, teatru pentru copii, operă şi diferite expoziţii sunt doar câteva din activităţile la care locuitorii municipiului pot lua parte.
Evenimentele culturale vor debuta astăzi, 6 noiembrie 2013, iar timp de două zile zălăuanii vor putea lua parte la Festivalul Naţional de Folclor „Cânt şi joc pe plai străbun” – festival organizat de Primăria Municipiului Zalău şi Casa Municipală de Cultură. Astfel, în 6 noiembrie, începând cu ora 13, copiii şi tinerii sunt aşteptaţi la un atelier de creaţie care se va desfăşura la Casa Municipală de Cultură, iar joi 7 noiembrie, începând cu ora 18, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în cadrul festivalului „Cânt şi joc pe plai străbun” vor evolua diferite ansambluri folclorice. Este vorba despre: Ansamblul Folcloric de Copii şi Tineret „Columna” din Zalău, Ansamblul Folcloric „Csurgo” din Aluniş – judeţul Mureş, Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa, Ansamblul Folcloric Studenţesc „Mărginimea” din Sibiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” din Zalău şi Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” din Oradea şi soliştii Denisa Mirişan, Ioana Lazăr, Daniela Stoica, Deisa Buzgău, Alina Ceuca, Nelu Cucură, Alexandru Motogna, Petre Petruse, Traian Stoiţa, Sebastian Stan, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuţa Mastan, Vasile Coca, Luminiţa Tomuţa, Simona Costin, Cornel Borza şi Leontin Ciucur. Intrarea se face pe bază de invitaţii, care se pot procura de la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău.
Vineri, 8 noiembrie, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, va avea loc o masă rotundă – „Impactul factorilor de mediu asupra degradării patrimoniului mobil din sălile de expoziţie sau depozite”, un eveniment organizat de MIJA Zalău, în colaborare cu specialişti de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Evenimentele culturale continuă şi miercuri, 13 noiembrie, la Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel” a MJIA, de la ora 14,30, cu o expoziţie intitulată „Vânătoarea şi pescuitul de-a lungul timpului” – organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukental-Sibiu.
Festival Judeţean de teatru pentru elevi
Timp de două zile, în perioada 15-17 noiembrie, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează, la Zalău, a treia ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi. Concursul îşi propune educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator, dar şi descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale în rândul elevilor. Acest concurs se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale şi licee din judeţul Sălaj. Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi se va desfăşura în sala „Dialoguri Europene” a CCAJ Sălaj.
În data de 18 noiembrie, începând cu ora 14,30, zălăuanii sunt aşteptaţi la Galeria de Artă „Ioan Sima” la expoziţia „Artă şi meşteşuguri în epoca regatului dac. Artefacte de os şi corn”, iar în data de 19 noiembrie, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu va avea loc un concert extraordinar susţinut de Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Spectacole pentru copii şi adulţi
În perioada 20-22 noiembrie, Primăria Municipiului Zalău şi Casa Municipală de Cultură organizează „Zilele teatrului pentru copii” – „Cartea cu poveşti”, ediţia a XXI-a. Astfel, în 20 noiembrie, de la ora 10 respectiv 12, la Casa Municipală de Cultură va avea loc spectacolul de teatru pentru copii, în limba română „Făt Frumos cel mofturos şi un zmeu întors pe dos”, în interpretarea actorilor de la Compania teatrală „Comoara cu poveşti”, din Oradea. De asemenea, în 21 noiembrie, de la ora 10 şi 12, în locaţia precizată va avea loc spectacolul de teatru pentru copii, în limba maghiară, „Csacsifoga” în interpretarea actorilor de la Teatrul „Podium MM” din Oradea, iar în 22 noiembrie, tot de la aceleaşi ore, va avea loc spectacolul de teatru pentru copii în limba română „Locomotiva leneşă” – în intepretarea actorilor păpuşari de la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare.
Evenimentele culturale ale lunii în curs nu se opresc aici, ci continuă şi în zilele de 22 şi 23 noiembrie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, unde se va desfăşura Simpozionul ştiinţific Lumea – „Lumea Nouă – Zau – probleme de terminologie” cu participarea unor specialişti în epoca neolitică din Transilvania. Simpozionul va avea loc la Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel”.
Agenda culturală se încheie, miercuri 27 noiembrie, cu spectacolul de teatru „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în interpretarea actorilor Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Piesa se joacă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, de la ora 18, iar preţul unui bilet este de zece lei.