Lansări de carte, muzică clasică şi prezentări la cea de a IX-a ediţie a “Zilelor Revistei Caiete Silvane”

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit vineri, 18 martie, un eveniment cultural de amploare – deschiderea oficială a celei de a IX-a ediţii a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Evenimentul, organizat de instituţia precizată, Revista şi Editura „Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria municipiului Zalău şi Uniunea Scriitorilor din România (USR) filiala Cluj, a adunat zeci de oameni de cultură din Sălaj, dar şi din alte oraşe ale ţării: Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Bistriţa, Târgu Mureş, Iaşi şi Craiova.

Evenimentul a debutat cu un moment de muzică clasică oferit de elevi şi profesori de la Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău. Rând pe rând, invitaţii prezenţi au avut numai cuvinte de laudă la adresa Revistei, a colectivului redacţional şi nu în ultimul rând la adresa impresionantei instituţii de cultură – coordonată de Daniel Săuca. „Îmi face o mare plăcere să vă transmit din partea filialei Uniunii Scriitorilor din Cluj un gând bun. Felicitări pentru faptul că sunteţi într-un număr atât de mare la sărbătorirea Caietelor Silvane care este un factor coagulant, un factor important de cultură din Zalău. Zalăul a fost întotdeauna un apropiat de Cluj-Napoca. Permiteţi-mi să fiu puţin sentimental şi să vă spun că am avut colegi de liceu foarte buni, foarte capabili din zona Zalăului, oameni cu care am lucrat şi mai lucrez în continuare la Primăria din Cluj. Am o părere foarte bună despre Zalăul cultural şi mă bucur că nişte colegi din Uniunea Scriitorilor fac ceva important pentru cultura acestor locuri. Caiete Silvane este o revistă de primă mână, nu e deloc o revistă provincială, dimpotrivă, este o revistă de o aleasă ţinută intelectuală cu condee şi personalităţi ale literaturii române. (…) Este o sărbătoare spirituală pentru care vă invidiem! Clujul din păcate nu se bucură de un asemenea centru cum aveţi dumneavoastră aici. Şi, de ce să nu mărturisesc, la întâlnirile culturale din Cluj nu întâlnim atâta lume bună cât întâlnim aici. E minunat că găsiţi timp pentru aceste sărbători ale literaturii, ale culturii silvane şi e admirabil că autorităţile locale sunt alături de dumneavoastră şi vă acordă tot sprijinul”, a precizat Ioan Cristofor membru al USR filiala Cluj.

Lansări de carte
cqiete

După zecile de mesaje transmise de invitaţi a urmat anunţarea câştigătorilor concursului anual de debut al Editurii „Caiete Silvane” – ediţia 2016. Acesta a cuprins următoarele secţiuni: Poezie, Proză, Eseu, Critică şi istorie literară. La ediţia din acest an s-au înscris: 15 de concurenţi la secţiunea Poezie; şase la secţiunea Proză; unul la secţiunea Eseu; trei la secţiunea Critică şi istorie literară. În cadrul fiecărei secţiuni, cu excepţia secţiunii Eseu, s-a stabilit câte un câştigător, premiul constând în publicarea volumului trimis la concurs şi lansarea lui la ediţia din 2017 a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Câştigătorii au fost: Voichiţa Lung (Zalău) – „Jocul de-a anotimpurile” – secţiunea Poezie; Ionică Pârvu (Bucureşti) – „Descărcătorul roz”- secţiunea Proză şi Octavia Floricică (Sinaia) – Mircea Cărtărescu – „Levantul”. Metafora Turnului Babel – secţiunea Critică Liteară. Juriul concursului de debut al Editurii „Caiete Silvane” din anul 2016 a fost compus din: Viorel Mureşan- preşedinte; Daniel Hoblea- secretar; Marcel Lucaciu, Imelda Chinţa şi Carmen Ardelean, membri. A urmat apoi şi lansarea cărţilor câştigătoare ale primei ediţii a concursului menţionat. Este vorba despre: Mihaela Bude – „Ideea imperială în literatura central-europeană”, Mihaela Opre – “Imaginarul evanghelic apocrif al jertfei hristice în romanul secolului XX”; Monica I. Costea – „Poezica”; Cristina-Monica Moldoveanu „Cântece pe sub uşă” – Editura Caiete Silvane, 2016. Tot în cadrul evenimentului au avut loc şi lansări de carte. Este vorba despre volumele: “Corneliu Coposu, Din cele trecute vremi – jurnalist la Cluj” (1935-1938), ediţie alcătuită, îngrijită şi studiu introductiv de Marin Pop apărut la Editura “Caiete Silvane” în 2016; Gheorghe Moga – “File de dicţionar. Expresii şi reflecţii” – Editura “Caiete Silvane” – 2016; Mircea Popa – “Momente culturale silvane” volum apărut la Editurile “Şcoala Ardeleană” şi “Caiete Silvane” – 2015. A urmat apoi lansări de cărţi şi reviste, lecturi publice, scriitori din judeţul Sălaj şi din judeţele Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Bihor, Cluj, Satu Mare, Craiova, Iaşi şi Mureş. Evenimentul a continuat şi sâmbătă 19, în sala „Dialoguri Europene” de la CCAJ Sălaj cu: lansări, prezentări de cărţi şi reviste susţinute de scriitori din Sălaj şi din ţară.

Leave a Comment