Medicul veterinar Nicolae Mocuța, sălăjeanul cunoscut pentru deceniile dedicate cercetării, dar și pentru contribuțiile aduse dezvoltării siguranței alimentare în România, și-a lansat aseară, la Zalău, volumul „Liniștea amurgului”, lucrare apărută la Editura „Caiete Silvane”.
Volumul aduce în fața cititorului o parte din memoriile medicului veterinar, amintiri despre nenumăratele delegații în mai multe colțuri ale lumii, deplasări chiar și în vremuri dificile. „Începutul preocupărilor mele în domeniul studiului toxiinfecțiilor alimentare cu stafilococi a avut loc la data de 23 martie 1982. La această dată a avut loc un eveniment deosebit de dramatic în județul Sălaj: la o grădiniță din Jibou a izbucnit un episod foarte grav de toxiinfecție alimentară la copii. Boala s-a manifestat la 35 de persoane, din care 33 la copii și doi adulți din cadrul personalului angajat. ”, scrie medicul veterinar Nicolae Mocuța în paginile cărții, referindu-se la un caz pe care l-a soluționat în urma unor analize complexe.
Nicolae Mocuța este sălăjeanul care în anul 1986 a primit invitația de a participa la al Doilea Congres Mondial al Intoxicațiilor și Toxiinfecțiilor Alimentare din Berlinul de Vest, dar și la alte evenimente științifice de talie mondială. Cartea este presărată cu amintiri, cu detalii despre momente pline de adrenalină, clipe de care un profesionist poate avea parte de nenumărate ori în cariera sa. Vă reamintim că medicul veterinar Nicolae Mocuța este și cel care a studiat în profunzime problematica organismelor modificate genetic.