La Zalau, prinde contur o trupa de teatru de amatori

La Zalau, prinde contur o trupa de teatru de amatoriTineri si adulti si-au demonstrat talentul actoricesc, duminica, in cadrul selectiilor organizate la Zalau in vederea constituirii unei trupe de teatru de amatori. Au fost inscrisi in aceasta trupa 15 zalauani, de varste diferite, urmand ca la finele lunii mai sa aiba loc prima reprezentatie artistica pe scena din Zalau. Constituirea unei trupe de teatru de amatori in municipiu este o initiativa lansata de Biblioteca Judeteana Salaj, impreuna cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj in cadrul manifestarilor dedicate anului Ion Luca Caragiale, sub egida Lumea Teatrului. Cu acest prilej, duminica, la Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, au evoluat actori ai Teatrului Ararat din Baia Mare, precum si ai Nationalului din Cluj Napoca. Au fost prezentate spectacolele (de studio): Viata…ca o parada, si respectiv, piesa Saruta-ma, ambele fiind unanim foarte bine apreciate de publicul salajean. Piesa Viata… ca o parada, asa cum a apreciat directorul Bibliotecii Judetene Salaj, Florica Pop, este o drama a resemnarii fiintei umane, in care a evoluat actorul si regizorul Claudiu Pintican, cel care s-a oferit sa realizeze regia pieselor viitoarei trupe de la Zalau. Cat despre piesa Saruta-ma, actorul Teatrului National din Cluj Napoca, Emanuel Petran, a aratat ca este o piesa intr-un act cu un destin clar al personajului – care face parte din categoria personajelor marginalizate.

Infiintarea unei trupe de teatru la Zalau este privita cu optimism de actorii baimareni si clujeni care au evoluat la Zalau. Claudiu Pintican a sustinut ca spectacolele de teatru vor fi binevenite in Zalau. Cred ca in Zalau va fi bine sa existe spectacole de teatru. Intalnirea de azi cu publicul si cu oamenii de cultura este o modalitate de a ne cunoaste si de a gasi idei pentru a contura o strategie in vederea dezvoltarii fenomenului teatral in municipiu. Daca colaborarea noastra va fi fructuoasa, ne-a propunem sa sustinem patru spectacole pe stagiune. Teatrul Ararat este un teatru de geamantan care se adapteaza la diverse locatii si are principal scop deschiderea gustului pentru teatru. Desigur este de preferat ca la spectacole sa participe cat mai multa lume, dar e important sa avem un public de calitate, a sustinut Claudiu Pintican.

Foarte incantat de ideea de a dezvolta un teatru la Zalau s-a aratat si actorul Emanuel Petran, fiu al comunei Surduc. Acesta s-a aratat disponibil de a da o mana de ajutor, de a face ceva concret, fie in domeniul regiei, fie al actoriei, in vederea sustinerii unor spectacole de teatru cu copii. Am jucat de multe ori la Zalau, de multe ori cu sala plina. E drept ca acum lumea este asaltata de internet, de jocuri sau televiziune si ca omul s-a indepartat de teatru, de cultura, dar incet-incet, putem recastiga publicul, apropiindu-l de aceasta arta, ne-a declarat Emanuel Petran.

In ciuda publicului restrans (oricum nu ne puteam astepta la multi spectatori dat fiind specificul spectacolelor), aceasta initiativa merita continuata, insa cu implicarea mult mai multor institutii si mai ales a scolilor, care cel putin astazi au iesit in evidenta prin absenta. De fapt ramane o intrebare esentiala: exista in Zalau un public dornic de cultura? Daca da, ce fel de cultura? Ce intelegem prin cultura?, s-a intrebat directorul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Daniel Sauca.

Leave a Comment