Oraşul de sub Măgura va găzdui, la finele acestei săptămâni, un eveniment inedit, care va prilejui introducerea participanţilor la manifestare în atmosfera medievală a secolelor XV-XVI. Aflat la prima ediţie, festivalul de reconstituire istorică „Hai cu noi în Cetate. Zilele Cetăţii Bathory” se va desfăşura în 17 şi 18 septembrie, în cetatea medievală din Şimleu Silvaniei, unde va fi recreată o tabără medievală.
Prima ediţie a taberei medievale va cuprinde o paradă militară călăre prin oraş, o expoziţie de arme şi armuri, demonstraţii de luptă, ateliere interactive pentru publicul larg, ateliere de pictură, prelegeri ştiinţifice, tir cu arcul, o slujbă religioasă medievală, precum şi multe alte surprize.
Activitățile vor începe sâmbătă, 17 septembrie, la ora 14.00 cu deschiderea oficială și primirea Hussarilor din Polonia în cetate și a ienicerilor de la Terra UltraSilvana. „Proiectul de organizare a acestei ediții s-a născut din discuțiile purtate cu reprezentanții Fundației Hussar din Varșovia-Polonia. Aceștia și-au exprimat dorința de a se deplasa la Șimleu Silvaniei și a aduce un omagiu pentru cei 483 de ani de la nașterea lui Stefanus Bathory, care avea să ajungă la vârsta de 44 de ani rege al Poloniei și al Marelui Ducat al Lituaniei. Această deplasare se va afla sub patronatul Ministerului General al Armatei – Divizia Armelor și Munițiilor din Polonia care vor acoperi transportul trupelor de reconstituire istorică”, ne-a declarat Daniel Stejeran, directorul Centrului Național de Informare Turistică de la Șimleu Silvaniei.
„Hai cu noi în Cetate. Zilele Cetăţii Bathory” este organizat în cadrul programului Zilele Europene ale Patrimoniului 2016 şi are ca scop promovarea patrimoniului cultural local.
Lansate în anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate în România începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale și deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului. Evenimentele culturale aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locale, și vizează, totodată, promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.
Da, da, deocamdată festivalul se numește „Hai gunoi în cetate!” Ruine părăginite, gunoaie, bălării (se vede și în poză), acces blocat de foarte mulți ani. În pofida declarațiilor politicianiste, aceasta a fost prețuirea și comportamentul administrației din Șimleu față de acest patrimoniu. Să-i credităm că este un început – stîngaci – de reconsiderare.