Secţia Vasile Lucăcel a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) a găzduit vineri, 12 decembrie, vernisajul expoziţiei „Variabilitatea morţii. Rit şi ritual funerar în neolitic”, expoziţie care aduce în faţa publicului unul dintre cele mai importante izvoare de date privind trecutul omului – ceea ce a reprezentat pentru comunitatea din care provenea. Expoziţia este organizată de MJIA Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului “From inhumation to cremation in Romania Neolitihic and Eneolithic. New archaeological evidence, burial practices and osteological approch” finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
La vernisaj au luat parte Corina Bejinariu – directorul MJIA Zalău, cercetătorul ştiiţific Sanda Băcueţ, reprezentanţi ai muzeului şi ai instituţiei partenere în organizarea evenimentului, Mihai Gligor – cercetătorul ştiinţific de la Universitatea din Alba Iulia, dar şi un grup de elevi de la Liceul „Mihai Viteazul”, care la finalul vernisajului au prezentat tuturor celor prezenţi poveşti cu strigoi.
De precizat este faptul că expoziţia „Variabilitatea morţii. Rit şi ritual funerar în neolitic” cuprinde diferite vestigii funerare datând din neolitic cu vechime de 3.000- 5.000 de ani. Acestea au fost descoperite în urma unor cercetări realizate atât pe teritoriul judeţului nostru, în situl Porţ-Corău, cât şi în situl Lumea Nouă de la Alba Iulia. Expoziţia „Variabilitatea morţii. Rit şi ritual funerar în neolitic”, poate fi vizitată de toţi cei interesaţi, până în 25 ianuarie 2015.